Niemiecki Strudel Makowy z Posypką Migdałową



 Witajcie kochani.Dziś przepis na pyszny ,domowy strudel makowy z Niemiec ...
Chociaż strudel makowy jest dziś popularnym wypiekiem w wielu krajach Europy Środkowej, jego korzenie sięgają właśnie kuchni niemieckiej i austriackiej. Ten słodki przysmak był przez wieki przygotowywany w domowych piekarnikach, a jego przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie Cechą charakterystyczną niemieckiego strudla jest cienkie, delikatne ciasto, które przygotowuje się z mąki, jajek, wody i odrobiny oleju.
 Tradycyjne nadzienie do niemieckiego strudla składa się z mielonego maku, który wcześniej moczy się w mleku, a następnie wzbogaca o rodzynki, skórkę pomarańczową, cynamon i cukier.
Po upieczeniu strudel posypuje się cukrem pudrem, co nadaje mu słodkiego lub lukrem migdałowym co nadaje mu chrupiącego posmaku.
Dokładne pochodzenie strudla makowego jest trudne do ustalenia, ale wiadomo, że podobne wypieki były znane już w starożytności. W średniowieczu strudel stał się popularnym daniem na dworach królewskich, a później rozprzestrzenił się po całej Europie.Strudel ma niepowtarzalny smak.
Połączenie delikatnego ciasta, aromatycznego nadzienia i słodkiej posypki tworzy wyjątkowy smak, który trudno zapomnieć.
Przygotowywanie strudla makowego to doskonały sposób na celebrowanie tradycji kulinarnych i spędzenie czasu z rodziną.
 Strudel makowy można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako deser lub przekąskę.Zapraszam.


Składniki na nadzienie makowe:
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
300 gr .mielonego maku
500 ml.mleka
1 szt.budyniu waniliowego w proszku
80 gr.cukru
2 jajka

Składniki na ciasto:
500 gr.mąki pszennej
60 gr.cukru
250 ml.wody
1 łyżka suchych drożdży 
0.5 łyżeczki soli
1 cukier waniliowy
60 gr.roztopionego masła

Do posypania:
130 gr.mąki pszennej
100 gr.płatkow migdałowych
100 gr.cukru
100 gr.płynnego masła
1 cukier waniliowy 
:::::::::::::;;;;;:::::::::::::::::;;;;;;;;;:
Czas pieczenia 190 stopni  góra -dół.Pieczemy 30 minut.

Przygotujemy masę makową:do miski wlewamy mleko ,dodajemy mielony mak , cukier ,dwa jajka , budyń w proszku waniliowy,wymieszać ,zagotować,ostudzić.
Teraz robimy ciasto: do miski wlewamy ciepłe mleko ,dodajemy roztopione masło ,cukier,cukier waniliowy , suszone drożdże ,sól,wymieszać.Dodadać przesianą mąkę ,zagnieść  rękoma ciasto i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Teraz robimy posypkę:
do miski wlać roztopione masło dodać cukier,cukier waniliowy,mąkę i płatki , wymieszać ręką .
Ciasto wykładamy na blat lekko podsypany mąką ,rozwałkowujemy cienko ciasto na prostokąt ( jak na makowiec ),rozsmarowujemy masę makową na całym cieście .Składamy wzdłuż dłuższe boki ok. 2cm do środka ,zlepiamy delikatnie ciasto,potem składamy od krótszego boku do środka połowę ciasta ,potem jeszcze raz do środka ,zlepiamy całość ,spłaszczamy ciasto ręką .Posmarować placka wodą i obficie posypać ciasto posypką.Piec w temp.190 stopni przez 30 minut.Smacznego.




Komentarze

Popularne posty