Schab z Zielonymi Oliwkami i Marchewką


Witajcie kochani.Dziś przepis na  inspirowany bogatą tradycją kuchni śródziemnomorskiej.Ten gulasz łączy w sobie najlepsze składniki z różnych kultur. Smakowity schab, aromatyczne oliwki i chrupiące migdały to połączenie, które zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy.Zapraszam.

Składniki:
::::::::::::::::::
40 dag.schabu pokrojonego w większą kostkę 
2 marchewki pokrojone w talarki
100 gr.zielonych oliwek
2 ząbki czosnku
1 cebula
200 gr.passaty pomidorowej
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 
2 łyżki oleju
Sól
Pieprz
Migdały płatki do posypania
::::::::::::::::::::;::::::::::::::::::::::::::::
Na patelni rozgrzać oliwę i  usmażyć kawałki schabu na złoty kolor.Zdjać mięso na talerz . Dolać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę posiekaną drobno,dodać czosnek ,chwilę smażyć.Wlać passate z odrobiną wody lub bulionu ,wymieszać ,dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego,wsypać odcedzone oliwki zielone ,sól i pieprz,dusić tak ok.15 minut ,aż sos się zredukuje i nam się zagęści.Podawać z ryżem lub ziemniakami ,z surówką ,sałatą z oliwą i sokiem z cytryny.Posypane płatkami migdałowymi.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty