Sernik z Duszonymi Jabłkami z Kruszonką
Składniki:
::::::;;;:::::::::::::
1 kg.dobrego sera z wiaderka
3 jajka i dwa białka jajek
50 gr.masła miękkiego
1 budyń waniliowy
3/4 szkl.cukru pudru
Duszone Jabłuszka:
::::::;;;;;;;:::::::::::::::::::::
3 duże jabłka
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1/3 łyżeczki cynamonu
Składniki na Kruszonkę :
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
1 szkl.mąki pszennej
100 gr.cukru pudru
100 gr.masła miękkiego
2 żółtka
Migdały płatki
:::;::;;;;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
W garnuszku ,prażymy na małym ogniu pokrojone w kostkę i obrane ze skórki i gniazd jabłuszka ,tak ok.10 minut.
Mieszać łyżką żeby nam się nie przypaliły.Pod koniec prażenia dodajemy 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowe jak kto woli lub miód .Przed samym wyłączeniem z ognia jabłek wsypać cynamon.Odstawić jabłuszka na bok .Jabłka mają być miękkie , ale nie rozpadać się .
Teraz przygotować kruszonkę do posypania ciasta :
Do miseczki wsypać mąkę , dodać cukier puder , 2 żółtka , płatki migdałów oraz 100 gr.miękkiego masła.Całość wyrobić rękoma poprzez kruszenie i rozcieranie wszystko razem składników .Odłożyć kruszonkę do lodówki .Nastawić piekarnik na 180 stopni.
Pieczemy góra - dół lub 165 stopni z termoobiegiem.
Teraz możemy się zabrać za zrobieniem masy serowej:
W dużej misce umieścić ser z wiaderka ,wsypać do niego saszetkę proszku suchego budyniowego.Dodac miękkie masło.Calosc wymieszać dokładnie na gładką masę .Można użyć miksera.
Do osobnej miski wsypać cukier puder,dodać dwa białka jaj kurzych ,które nam zostały przy szykowaniu kruszonki,i wbić oprócz białek jeszcze 3 całe jajka.Cukier ubijać z jajkami mikserem na dużych obrotach przez kilka minut .Pod koniec ubijania ma powstać puszysta ,biała masa.Wszystko przełożyć do sera i wymieszać delikatnie łopatką całość .
Formę do sernika u mnie okrągła tortownicy o rozmiarze 26 cm.wylozyc papierem do pieczenia natłuszczonego odrobiną masła.Teraz delikatnie przelać masę serową , wyrównać brzegi ciasta .Na masę serową wyłożyć uprażone jabłuszka ,tak by pokryć całość sernika .Na samym końcu posypać kruszonką wymieszaną z migdałami .Wstawić do piekarnika .Piec w 180 stopniach przez 60-70 minut do ładnego zarumienia .Bez badania ciasta patyczkiem wyłączamy piekarnik .Po 5 minutach uchylić drzwiczki piekarnika lekko ,a po 20 minutach można wyjąć sernik z piekarnika.Sernik wyjmujemy po całkowitym wystudzeniu .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz