Sernik z Duszonymi Jabłkami z Kruszonką


Witajcie kochani.Dziś przepis na Sernik z Duszonymi Jabłuszkami - czyli klasyka na nowo.Sernik, to jeden z najbardziej kultowych polskich deserów, który od pokoleń gości na naszych stołach. Jego aksamitna konsystencja, delikatny smak i wszechstronne możliwości smakowe sprawiają, że nigdy się nie nudzi. A dodatek duszonych jabłek nadaje mu wyjątkowego, lekko kwaskowego akcentu, który doskonale komponuje się ze słodką masą serową.Korzenie sernika sięgają bardzo dawno. Już w starożytnym Rzymie znano potrawy na bazie sera, a w średniowieczu serniki były popularne w wielu krajach Europy. W Polsce sernik pojawił się prawdopodobnie wraz z przybyciem zakonów, które przywiozły ze sobą receptury na różne wypieki.Duszone owoce, a zwłaszcza jabłka, były od wieków wykorzystywane w kuchni jako sposób na konserwację. Dodawano je do wielu potraw, w tym także do wypieków. W połączeniu z serem tworzą harmonijną kompozycję smaków, która przypadnie do gustu zarówno miłośnikom tradycyjnych smaków, jak i tym, którzy szukają nowych kulinarnych doznań.Połączenie słodkiego sera i kwaskowatych duszonych jabłek tworzy niepowtarzalny smak. Duszone jabłka nadają sernikowi intensywny, owocowy aromat.Duszone jabłka są bogate w błonnik i witaminy, co czyni sernik nieco zdrowszym deserem. Sernik z duszonymi jabłkami można podawać na wiele sposobów – na ciepło lub zimno, z bitą śmietaną, lodami lub owocami.


Składniki:
::::::;;;:::::::::::::
1 kg.dobrego sera z wiaderka
3 jajka i dwa białka jajek
50 gr.masła miękkiego 
1 budyń waniliowy
3/4 szkl.cukru pudru

Duszone Jabłuszka:
::::::;;;;;;;:::::::::::::::::::::
3 duże jabłka
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1/3 łyżeczki cynamonu 

Składniki na Kruszonkę :
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
1 szkl.mąki pszennej
100 gr.cukru pudru 
100 gr.masła miękkiego 
2 żółtka
Migdały płatki 
:::;::;;;;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
W garnuszku ,prażymy na małym ogniu pokrojone w kostkę i obrane ze skórki i gniazd jabłuszka ,tak ok.10 minut.
Mieszać łyżką żeby nam się nie przypaliły.Pod koniec prażenia dodajemy 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowe jak kto woli lub miód .Przed samym wyłączeniem z ognia jabłek wsypać cynamon.Odstawić jabłuszka na bok .Jabłka mają być miękkie ,  ale nie rozpadać się .
Teraz przygotować kruszonkę do posypania ciasta :
Do miseczki wsypać mąkę , dodać cukier puder , 2 żółtka , płatki migdałów oraz 100 gr.miękkiego masła.Całość wyrobić rękoma poprzez kruszenie i rozcieranie wszystko razem składników .Odłożyć kruszonkę do lodówki .Nastawić piekarnik na 180 stopni.
Pieczemy góra - dół lub 165 stopni z termoobiegiem.
Teraz możemy się zabrać za zrobieniem masy serowej:
W dużej misce umieścić ser z wiaderka ,wsypać do niego saszetkę proszku suchego budyniowego.Dodac miękkie masło.Calosc wymieszać dokładnie na gładką masę .Można użyć miksera.
Do osobnej miski wsypać cukier puder,dodać dwa białka jaj kurzych ,które nam zostały przy szykowaniu kruszonki,i wbić oprócz białek jeszcze 3 całe jajka.Cukier ubijać z jajkami mikserem na dużych obrotach przez kilka minut .Pod koniec ubijania ma powstać puszysta ,biała masa.Wszystko przełożyć do sera i wymieszać delikatnie łopatką całość .
Formę do sernika u mnie okrągła tortownicy o rozmiarze 26 cm.wylozyc papierem do pieczenia natłuszczonego odrobiną masła.Teraz delikatnie przelać masę serową , wyrównać brzegi ciasta .Na masę serową wyłożyć uprażone jabłuszka ,tak by pokryć całość sernika .Na samym końcu posypać kruszonką wymieszaną z migdałami .Wstawić do piekarnika .Piec w 180 stopniach przez 60-70 minut do ładnego zarumienia .Bez badania ciasta patyczkiem wyłączamy piekarnik .Po 5 minutach uchylić drzwiczki piekarnika lekko ,a po 20 minutach można wyjąć sernik z piekarnika.Sernik wyjmujemy po całkowitym wystudzeniu .Smacznego.



Komentarze

Popularne posty