Przejdź do głównej zawartości

Śledzie Po Duńsku - Klasyka Skandynawskiej Kuchni


 Witajcie kochani.Dziś przepis na przepyszne śledzie  po Duńsku .

Śledzie po duńsku to potrawa, która zdobyła serca wielu miłośników ryb. To nie tylko smaczny, ale i oryginalny sposób na przygotowanie śledzi. Połączenie słonego smaku ryby z słodkawym i pikantnymi nutami sprawia, że danie to jest wyjątkowe i niezapomniane.Śledzie po duńsku są często podawane na specjalne okazje, takie jak święta czy przyjęcia. Mogą być również doskonałym dodatkiem do codziennego obiadu. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy Twoich gości.Zapraszam.

Składniki:
:::::::::::::::::::::
500 gr.filetów śledziowych
1 czerwona cebula
1 jabłko
1 ogórek konserwowy
100 ml.kwaśnej śmietany
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka curry 
0.5 łyżeczki cukru
Sól i pieprz do smaku
Posiekany koperek do dekoracji 
:;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Filety śledziowe dokładnie opłukać i osuszyć. Pokroić je w niewielkie kawałki. Cebulę, jabłko i ogórek pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać kwaśną śmietanę, majonez, musztardę, curry, cukier, sól i pieprz.Do miski z sosem dodać pokrojone śledzie, cebulę, jabłko i ogórek. Delikatnie wymieszać ,  aby wszystkie składniki się połączyły. Przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem posypać śledzie posiekanym koperkiem. Śledzie po duńsku najlepiej smakują podane na ciemnym chlebie.
1. Jeśli lubisz ostre potrawy, możesz dodać do sosu szczyptę chili lub pieprzu cayenne.
2.Dla łagodniejszego smaku można zmniejszyć ilość curry i dodać nieco więcej cukru.
3.Możesz wzbogacić smak śledzi, dodając do nich kapary, rodzynki.

Komentarze

Popularne posty