Włoskie Klasyczne Tiramisu


Witajcie kochani .Dziś przepis na przepyszne Tiramisu.Tiramisu to jeden z najpopularniejszych włoskich deserów na świecie. Swoją wyjątkową słodyczą i delikatnością podbił serca smakoszy. Nazwa "tiramisu" w dialekcie weneckim oznacza "podnieś mnie" i odnosi się do energetyzujących właściwości tego deseru.
Historia tiramisu jest nieco tajemnicza i owiana kilkoma legendami. Najbardziej prawdopodobna wersja mówi, że deser powstał w latach 70. XX wieku w północno-wschodnich Włoszech. Autorem przepisu jest Roberto Linguanotto, który pracował w restauracji Alle Beccherie w Treviso.
Istnieje kilka teorii na temat pochodzenia tiramisu:
Wersja wenecka:
 Według tej wersji tiramisu powstało na bazie tradycyjnego włoskiego deseru o nazwie sbatudin, który był podawany kobietom w połogu.
 Wersja friulijska: 
Inna teoria wskazuje na region Friuli-Wenecja Julijska i restaurację Il Vetturino, gdzie już w latach 50. podawano podobny deser.
Niezależnie od tego, gdzie dokładnie powstało tiramisu, jedno jest pewne – szybko zdobyło popularność na całym świecie. Dziś możemy cieszyć się tym przepysznym deserem w wielu wariantach, ale klasyczne tiramisu składa się z biszkoptów nasączonych kawą, mascarpone, jajek, cukru i kakao.Zapraszam.

 

Składniki :
:::::::::::::::::::
Składniki na 10 porcji/( forma 32x21 cm.)
400 gr.biszkoptów włoskich savoiardi lub zwykłych podłużnych biszkoptów .
750 gr.sera mascarpone 
6 jajek
200 gr.cukru
Zimną włoska kawa z kafeterki lub z expresu
1 kieliszek wina włoskiego Marsala lub likieru Amaretto 
Kakao do posypania wierzchu
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Oddzielić żółtka od białek.Żółtka ubić z cukrem na kogel mogel ok.10+15 minut,aż masa zrobi się biała i puszysta.Teraz dodać mascarpone  ,zmniejszyć obroty miksera na 1 i chwilkę utrzeć z żółtkami, wlać Marsala lub Amaretto,wymieszać.Teraz ubić na sztywno białka i dodać do masy .Wymieszać delikatnie łopatką wykonując ruch góra - dół .Na płaski talerzyk wlewamy mocną kawę i układamy biszkopty lekko maczając z obu stron w kawie ( nie moczymy ich mocno tylko zanurzamy i wyciągamy szybko żeby nam zbyt mocno nie nasiąkły).
Na biszkopty wykładamy połowę masy mascarpone ,znów porcję nasączonych kawą biszkoptów .Wykładamy drugą połowę mascarpone , wyrównać i wstawić na noc do lodówki .Kakao posypać dopiero przed podaniem ze względu na to ,że stanie mokre i będzie nie ciekawie wyglądać .Smacznego.


Komentarze

Popularne posty