Zupa Krem z Groszku Zielonego
Dzisiaj przygotujemy pyszną i zdrową zupę z zielonego groszku. Bogata w błonnik i witaminy, będzie doskonałym wyborem dla całej rodziny. Jej kremowa konsystencja i wyrazisty smak z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym podniebieniom.
Składniki:
:::::::::::::::::::
0.5 kg.zielonego groszku ( u mnie 2 puszki groszku konserwowanego)
Włoszczyzna bez kapusty
1 liść laurowy
Kilka ziaren ziela angielskiego
1 mały kubek śmietanki kremówki 36% /jogurt naturalny u mnie
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta gałki muszkatołowej
Sól
Pieprz
Cząber
Cukier lub erytrol
:::::::::::::::::::::::::::::::::
Warzywa umyć ,obrać ,pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach ,dodać do garnka ,włożyć listek laurowy ,ziele angielskie ,zalać całość wrzątkiem.Jeśli mamy zielony groszek świeży lub mrożony to teraz go dodajemy ,natomiast z puszki ,to go odsączamy i dajemy na 5 minut przed końcem gotowania ( 0.5 szkl.zostawić do przystrojenia )Gotujemy całość 20 minut.Ostudzić.Miksujemy blenderem na zupę krem ,wsypujemy odstawiony groszek ( z mrożonym tego nie robimy ),wlewamy śmietankę,doprawiamy do smaku solą ,pieprzem ,cząbrem i cukrem/ erytrol .Przystrajać natką pietruszki.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz