Gong Bao- Kurczak z Orzeszkami Ziemnymi po Chińsku



 Witajcie .Dziś mam dla Was przygotowany przepis na ulubionego  kurczaka po chińsku Gong Bao.

Kuchnia azjatycka, a w szczególności chińska, od lat cieszy się niesłabnącą popularnością na całym świecie. Jej bogaty smak, aromatyczne przyprawy i chrupiące dodatki, takie jak orzeszki ziemne, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jednym z najbardziej lubianych dań tego regionu jest kurczak Gong Bao, znany również jako Kung Pao. To pikantne danie, które łączy w sobie delikatne kawałki kurczaka z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, papryczką chili i aromatycznym sosem na bazie sosu sojowego, octu i cukru. Przygotowanie tego dania w domu jest zaskakująco proste i szybkie, a efekt z pewnością zachwyci wszystkich domowników i gości. W tym artykule przedstawimy Ci przepis na kurczaka Gong Bao, który z łatwością przygotujesz w swojej kuchni.

Składniki :

:;:::::::::::::::::::::

500 gr.piersi kurzej ,pokroić w paski

2 ząbki czosnku drobno posiekać

2 gałązki zielonego szczypiorku ,posiekać

3 szalotki,posiekać

150 gr.orzeszków ziemnych solonych

1 łyżka skrobi ziemniaczanej/ kukurydzianej

3 łyżki oleju arachidowego

2 łyżki sosu sojowego jasnego 

Sól

Chili

Pieprz Cytrynowy 

5 cm.imbiru świeżego , obrać i posiekać

Sos :

::::::::::

150 ml.bulionu drobiowego

1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego

1 łyżka octu ryżowego

3 łyżki sosu sojowego ciemnego 

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej/ kukurydzianej

::::;;::::::::::::::::::::::::::::::::::;;::::::::::::;;::::

Kurczaka umyć ,osuszyć ,pokroić w cienkie paseczki .Cebulę dymkę posiekać drobno.Czosnek , imbir ,chili posiekać drobno.Na rozgrzaną patelnię lub wok wlać olej arachidowy, wrzucić posiekany czosnek  z imbirem i chili, a następnie mięso kurczaka i smażyć całość , aż mięso się zarumieni .Dodać połowę orzeszki ziemne solone oraz dymkę ,smażyć jeszcze chwilę .Na końcu  sos  dokładnie wymieszać i dodać  do mięsa .Wymieszać całość ,doprawić solą i pieprzem cytrynowym .Kurczaka podajemy z ryżem ,posypanego resztą orzeszków ziemnych i dymką.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty