Gong Bao- Kurczak z Orzeszkami Ziemnymi po Chińsku
Kuchnia azjatycka, a w szczególności chińska, od lat cieszy się niesłabnącą popularnością na całym świecie. Jej bogaty smak, aromatyczne przyprawy i chrupiące dodatki, takie jak orzeszki ziemne, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jednym z najbardziej lubianych dań tego regionu jest kurczak Gong Bao, znany również jako Kung Pao. To pikantne danie, które łączy w sobie delikatne kawałki kurczaka z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, papryczką chili i aromatycznym sosem na bazie sosu sojowego, octu i cukru. Przygotowanie tego dania w domu jest zaskakująco proste i szybkie, a efekt z pewnością zachwyci wszystkich domowników i gości. W tym artykule przedstawimy Ci przepis na kurczaka Gong Bao, który z łatwością przygotujesz w swojej kuchni.
Składniki :
:;:::::::::::::::::::::
500 gr.piersi kurzej ,pokroić w paski
2 ząbki czosnku drobno posiekać
2 gałązki zielonego szczypiorku ,posiekać
3 szalotki,posiekać
150 gr.orzeszków ziemnych solonych
1 łyżka skrobi ziemniaczanej/ kukurydzianej
3 łyżki oleju arachidowego
2 łyżki sosu sojowego jasnego
Sól
Chili
Pieprz Cytrynowy
5 cm.imbiru świeżego , obrać i posiekać
Sos :
::::::::::
150 ml.bulionu drobiowego
1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka octu ryżowego
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej/ kukurydzianej
::::;;::::::::::::::::::::::::::::::::::;;::::::::::::;;::::
Kurczaka umyć ,osuszyć ,pokroić w cienkie paseczki .Cebulę dymkę posiekać drobno.Czosnek , imbir ,chili posiekać drobno.Na rozgrzaną patelnię lub wok wlać olej arachidowy, wrzucić posiekany czosnek z imbirem i chili, a następnie mięso kurczaka i smażyć całość , aż mięso się zarumieni .Dodać połowę orzeszki ziemne solone oraz dymkę ,smażyć jeszcze chwilę .Na końcu sos dokładnie wymieszać i dodać do mięsa .Wymieszać całość ,doprawić solą i pieprzem cytrynowym .Kurczaka podajemy z ryżem ,posypanego resztą orzeszków ziemnych i dymką.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz