Kurczak po Chińsku z Groszkiem Cukrowym
Kuchnia chińska, znana ze swojej różnorodności smaków i aromatów, oferuje niezliczone możliwości kulinarnych. Jednym z popularnych dań, które łączy w sobie chrupiące warzywa z delikatnym kurczakiem, jest kurczak po chińsku z papryką i groszkiem cukrowym. To danie, które zadowoli zarówno miłośników pikantnych, jak i łagodnych smaków, a jego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.Zapraszam.
Składniki:
::::::::::::;::::
0.5 kg.filetow z kurczaka
1 czerwona papryka pokrojona w cienkie plasterki
1 marchewka pokrojona w cienkie słupki
100 gr.groszku cukrowego
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
2 ząbki czosnku drobno posiekanego
3 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka sosu ostrygowy ( nie rybnego)
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka miodu
1 łyżka skrobi ziemniaczanej/ kukurydzianej
rozpuszczonej w 2 łyżkach zimnej wody
100 ml.wrzątku
Posiekana dymka ( szczypiorek)
Biały sezam
::::::::::::::;::;;;;;;;::::::::::::::::::::::::::::::::::
Filety z kurczaka myjemy , osuszamy, kroimy na cienkie paseczki.Na patelnię wlać olej sezamowy ,rozgrzać ,układać na nim kawałki kurczaka,smażyć na złoty kolor z każdej strony , odstawić na talerz z boku.Przygotować sos w międzyczasie kiedy smażymy kurczaka z :mąki ziemniaczanej ,sosu sojowego jasnego , sosu ostrygowy , miodu i octu ryżowego,odstawić.Na gorący tłuszcz po smażeniu kurczaka wsypujemy posiekany czosnek , chwilę smażymy ,dodajemy marchewkę i paprykę ,chwilę smażymy ok.5 minut ,po tym czasie wlewamy przygotowany sos i wrzątek ,zmniejszamy ogień i redukujemy sos .Zdejmujemy z ognia .Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem to jest dymką i sezamem .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz