Parówki po Dyrektorsku


 Witajcie kochani.Dzis troszkę historii.Parówki dyrektorskie – legenda PRL-u, obiekt westchnień smakoszy i temat niezliczonych żartów. Czy to tylko wspomnienie minionej epoki, czy może ukryty skarb polskiej kuchni? Zapnijcie pasy, bo wyruszamy w kulinarną podróż sentymentalną, by odkryć sekrety tych kultowych parówek!Zapraszam.

Składniki :

:::::;;;::::::::::::

0.5 kg.dobrej jakości cienkich parówek cielęcych 

2 średnie czerwone cebule 

20 dag pieczarek

20 dag.pomidorów

3/4 szkl.śmietany22% / u mnie jogurt naturalny

1 łyżka oliwy

Sól

Pieprz 

Słodka papryka w proszku

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 

Parówki myjemy ,obieramy z osłonek i kroimy w centymetrowe kawałki .Pomidory umyć ,sparzyć wrzącą wodą ,obrać ze skórki ,pokroić na cząstki ( ja użyłam pomidorków koktajlowych ).Cebulę obrać i posiekać.Pieczarki obrać i pokroić w drobną kosteczkę.Na patelnię wlać oliwę ,wrzucić pieczarki ,podsmażyć ,połączyć z pomidorami ,parówkami i przyprawami.Na koniec przełoży wszystko do naczynia żaroodpornego,polać śmietaną i zapiekać 5 minut w piekarniku.



Komentarze

Popularne posty