Cannelloni Nadziewane Grzybami w Sosie Śmietanowym
Cannelloni z grzybami leśnymi w sosie śmietanowym to wykwintne danie, które łączy w sobie delikatność makaronu, bogactwo smaku grzybów i kremową konsystencję sosu śmietanowego. Idealnie sprawdzi się jako danie główne na uroczysty obiad lub kolację. To połączenie klasycznych włoskich smaków z nutą leśnych grzybów, które z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.Zapraszam.
Składniki:
::::::::::::::::::::
250 gr.makaronu cannelloni
300 gr. grzybów leśnych lub pieczarek
1 śr.cebula ,posiekaną
2 ząbki czosnku,posiekać
200 ml.kremówki
100 ml.bulionu
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól i pieprz
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Natka pietruszki
Gałka muszkatołowa
:::::::::;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek z masłem .Dodać posiekaną cebulkę ,zeszklić ,dodać czosnek oraz pokrojone grzyby ,smażyć aż zmiękną i odparuje woda.Farsz doprawić solą i pieprzem .Zdjąć z ognia ,wystudzić .
Sos:
W rondelku podgrzać śmietanę z bulionem,delikatnie mieszając .Jeśli sos ma być gęsty wymieszamy mąkę z odrobiną wody i wlewamy do śmietanki z bulionem.Doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatołową,gotujemy na małym ogniu przez kilka minut,aż sos lekko zgęstnieje .Makaron ugotować przez 1-2 minuty lub nie ( ja nie gotowałam ) ,napełnić farszem makaron.Rurki ułożyć w w naczyniu żaroodpornym.Polać całość sosem ,równo rozprowadzić po całej powierzchni.Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut .Smacznego.Do momentu zarumienią się sosu.Wyjac ,posypać natką smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz