Przejdź do głównej zawartości

Delikatne Knedliki z Bułką Tartą


Witajcie kochani.Dziś przepis na delikatne ,kremowe knedliki z twarogiem.
Knedle twarogowo-ziemniaczane to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca w sobie delikatność twarogu i sycący smak ziemniaków. To danie, które przenosi nas w świat domowych smaków, idealne na obiad lub kolację. Przygotowanie knedli może wydawać się wyzwaniem, ale z naszym przepisem krok po kroku, z łatwością stworzysz te pyszne kluski.Zapraszam.

Składniki:
:::::::::::::;;;:::
1 kg ziemniaków
500 g .twarogu półtłustego
2 szklanki mąki krupczatki
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sól
Gałka muszkatołowa 
Opcjonalnie: smażona cebulka,bułka tarta, masło, cukier
::::::::::::::::::::;;::::::;;;;;;;;::::::::::::::::::::::::::::
Ziemniaki ugotować , ostudzić, przecisnąć przez prasę.Twaróg rozgnieść widelcem.W dużej misce wymieszać ziemniaki, twaróg, mąkę i jajko. Doprawić solą,gałką muszkatołową.Zagnieść ciasto na gładką masę.Uformować wałek.jak na kopytka, pokroić na kawałki i z każdego uformować małe kulki .W dużym garnku zagotować wodę z solą.Wrzucać knedle partiami do wrzącej wody.Gotować około 3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.Wyjąć łyżką cedzakową.Podawać z podsmażoną cebulką lub roztopionym masłem lub  posypać cukrem lub bułką tartą.Smacznego.

Wskazówki:
::::::::::::::::::::::
Ciasto na knedle nie powinno być zbyt klejące, ale też nie za twarde.Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodać więcej mąki.Knedle można nadziewać owocami, np. śliwkami, truskawkami lub jabłkami.Knedle można podawać z różnymi dodatkami, np. z sosem śmietanowym, gulaszem lub skwarkami.

Komentarze

Popularne posty