Dietetyczna Sałatka Marokańska z Kuskusem ,Ogórkiem i Miętą


 Witajcie kochani.Dziś wlatuje przepis z kuchni Marokańskiej czyli marokańska sałatka z kuskusu .Jest to wspaniałe połączenie świeżych warzyw, puszystego kuskusu i aromatycznych przypraw. Jest lekka, orzeźwiająca i pełna smaku, idealna jako dodatek do obiadu, lekki lunch lub samodzielne danie. Przygotowanie jej jest proste i szybkie, a efekt zachwyci każdego.Zapraszam 

Składniki:
::::::::::::::::::
1 szklanka suchego kuskusu
1 szklanka wrzącej wody lub bulionu warzywnego
1 długi ogórek szklarniowy
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
Pół pęczka świeżej mięty
Pół pęczka świeżej natki pietruszki
Sok z 1 cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
0.5 łyżeczki słodkiej papryki
Szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;W misce umieścić suchy kuskus. Zalać go wrzącą wodą lub bulionem, przykryć talerzem i odstawić na około 5-7 minut, aż kuskus wchłonie cały płyn i stanie się puszysty. Następnie rozbić go widelcem, aby oddzielić ziarenka. Ogórka pokroić w drobną kostkę. Czerwoną cebulę posiekać drobno. Czerwoną paprykę również pokroić w drobną kostkę.Miętę i natkę pietruszki drobno posiekać.W małej miseczce wymieszać sok z cytryny, oliwę z oliwek, kumin, słodką paprykę oraz ostrą paprykę (jeśli używasz). Doprawić solą i pieprzem do smaku. W dużej misce połączyć przygotowany kuskus, pokrojone warzywa oraz posiekane zioła. Całość polać przygotowanym dressingiem i dokładnie wymieszać , aby wszystkie składniki się połączyły.Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty