Dietetyczna Sałatka Marokańska z Kuskusem ,Ogórkiem i Miętą
Witajcie kochani.Dziś wlatuje przepis z kuchni Marokańskiej czyli m
Składniki:
::::::::::::::::::
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;W misce umieścić suchy kuskus. Zalać go wrzącą wodą lub bulionem, przykryć talerzem i odstawić na około 5-7 minut, aż kuskus wchłonie cały płyn i stanie się puszysty. Następnie rozbić go widelcem, aby oddzielić ziarenka. Ogórka pokroić w drobną kostkę. Czerwoną cebulę posiekać drobno. Czerwoną paprykę również pokroić w drobną kostkę.Miętę i natkę pietruszki drobno posiekać.W małej miseczce wymieszać sok z cytryny, oliwę z oliwek, kumin, słodką paprykę oraz ostrą paprykę (jeśli używasz). Doprawić solą i pieprzem do smaku. W dużej misce połączyć przygotowany kuskus, pokrojone warzywa oraz posiekane zioła. Całość polać przygotowanym dressingiem i dokładnie wymieszać , aby wszystkie składniki się połączyły. Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz