Dietetyczna Sałatka z Zielonego Groszku i Ziemniaków w Mundurkach
wiosna i lato to idealny czas na lekkie, kolorowe sałatki, które nie tylko cieszą oko, ale także dostarczają organizmowi mnóstwo wartości odżywczych. Dziś podzielę się z Wami przepisem na prostą, dietetyczną sałatkę z groszkiem i gotowanymi w mundurkach ziemniakami. To świetna propozycja na lunch, kolację lub jako dodatek do grilla. Minimalna ilość tłuszczu, naturalne składniki i świeże zioła sprawiają, że ta sałatka smakuje wyśmienicie i wpisuje się w zdrowy styl życia.Zapraszam .
Składniki :
::::::::::::::::::::
4 średnie ziemniaki (najlepiej młode)
1 szklanka zielonego groszku z puszki (świeżego lub mrożonego)
1/2 białej cebuli
2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
garść świeżej natki pietruszki
2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie grecki, light)
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz do smaku
:::::;:::::::::::::::::::::::::::::::;
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach do miękkości (ok. 20–25 minut). Odcedzić i pozostawić do wystudzenia, następnie pokroić w średnią kostkę.
Groszek odcedzić lub ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie (powinien być miękki, ale nadal jędrny), odcedzić i przestudzić.
Cebulę pokroić w cienkie piórka, a natkę pietruszki drobno posiekać.
W dużej misce wymieszać ziemniaki, groszek, cebulę i pietruszkę,ogórki kiszonego
W osobnej miseczce przygotować dressing: wymieszać jogurt naturalny z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
Polać sałatkę sosem i delikatnie wymieszać , aby składniki się połączyły.
Podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz