Dietetyczna Zupa z Awokado
Składniki :
::::::::::::::::::::
2 dojrzałe awokado
500 ml chłodnego bulionu warzywnego (może być niskosodowy)
Sok z 1/2 limonki lub cytryny
1/4 szklanki świeżej kolendry (opcjonalnie)
1/4 małej czerwonej cebuli (opcjonalnie)
Szczypta ostrej papryczki chili w proszku lub kilka kropli ostrego sosu (opcjonalnie)
Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Do dekoracji (opcjonalnie): kilka listków kolendry, cienkie plasterki rzodkiewki, kropla oliwy z oliwek
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Przekroić awokado na pół, wyjąć pestki i wydrążyć miąższ do miski. Dodać do miski z awokado chłodny bulion warzywny, sok z limonki (lub cytryny), posiekaną kolendrę (jeśli używasz), posiekaną czerwoną cebulę (jeśli używasz) oraz ostrą papryczkę chili (jeśli używasz). Blendować wszystkie składniki na gładki i kremowy krem za pomocą blendera ręcznego lub zwykłego blendera kielichowego. Doprawić zupę solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem do smaku. Pamiętać , aby próbować w trakcie doprawiania. Jeśli wolicie chłodną zupę, wstawić ją do lodówki na około 30 minut, aby się dobrze schłodziła. Można ją również podawać od razu w temperaturze pokojowej.Przelać zupę do miseczek. Jeśli chcecie, udekorujcie ją listkami kolendry, cienkimi plasterkami rzodkiewki i skropić odrobiną oliwy z oliwek.Smacznego.
Ja użyłam migdałów ,pestek słonecznika.....
Porady:
:::::::::::::::
Aby zupa była jeszcze bardziej kremowa, możesz dodać łyżkę jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu lub kilka łyżek mleka kokosowego (pamiętaj, że to zwiększy kaloryczność).
Jeśli nie masz świeżej kolendry, możesz użyć natki pietruszki.
Zamiast czerwonej cebuli możesz użyć małej ilości szczypiorku.
Ta zupa świetnie smakuje podana z chrupiącymi grzankami pełnoziarnistymi lub warzywnymi chipsami.
Komentarze
Prześlij komentarz