Dietetyczne Cannelloni w Sosie Pomidorowym ze Szpinakiem


 Witajcie kochani.Dzis cudowny przepis na kremowe rurki makaronowe cannelloni.Cannelloni to pyszne włoskie danie, tradycyjnie przygotowywane z rurek makaronowych nadziewanych różnorodnymi farszami, a następnie zapiekane w sosie. Ta dietetyczna wersja zachowuje smak i satysfakcję klasycznego dania, ale wykorzystuje lżejsze składniki, aby zmniejszyć kaloryczność i zwiększyć wartość odżywczą. Bogaty w żelazo szpinak w połączeniu z kremowym serem ricotta tworzy sycące i smaczne nadzienie, a aromatyczny sos pomidorowy na bazie świeżych pomidorów dodaje świeżości i witamin. To idealna propozycja na zdrowy i smaczny obiad dla całej rodziny!

Składniki :
::::::::::::::::::::
500 g świeżego szpinaku (lub 250 g mrożonego
250 g chudego sera ricotta lub mascarpon
50 g startego  parmezanu
1 małe jajko
1 ząbek czosnku, przeciśnięty
Szczypta gałki muszkatołowej
Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smak

Sos Pomidorowy:
::::::::::::::::::::::::::::::::
500 g świeżych pomidorów (lub puszka krojonych pomidorów)
1 mała cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
Pół łyżeczki suszonej bazylii
Szczypta  cukru (opcjonalnie, do z balansowania kwasowości pomidorów)u mnie łyżeczka miodu
Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smak

Dodatkowo:
:::::::::::: :::::::: 
Około 12-15 rurek cannelloni (pełnoziarniste będą bardziej dietetyczne)
Opcjonalnie: kilka listków świeżej bazylii do dekoracji
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Jeśli używacie świeżego szpinaku, umyć go dokładnie i gotować na parze lub na suchej patelni, aż zwiędnie. Odcisnąć nadmiar wody. Jeśli używacie mrożonego szpinaku, rozmrozić go i również dokładnie odcisnąć nadmiar wody. Posiekać szpinak. W misce wymieszać posiekany szpinak, ricottę, starty parmezan , jajko, przeciśnięty czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy.Jeśli używacie świeżych pomidorów, sparzyć je, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę, uważając, aby się nie przypalił. Dodać pokrojone pomidory (lub pomidory z puszki), oregano, bazylię, sól, pieprz i opcjonalnie szczyptę cukru. Gotować sos na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż zgęstnieje. Zblendować sos na gładką masę (opcjonalnie, jeśli wolisz gładki sos.Ugotować rurki cannelloni al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj gotuje się je krócej niż zwykły makaron, ponieważ będą jeszcze zapiekane). Po ugotowaniu odcedzić je i lekko ostudzić. Za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego napełnić rurki cannelloni przygotowanym farszem  ze szpinaku. Na dno naczynia żaroodpornego wylać cienką warstwę sosu pomidorowego. Ułożyć na nim napełnione rurki cannelloni. Całość polać pozostałym sosem pomidorowym.Wstawić naczynie żaroodporne do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez około 20-25 minut, aż sos zacznie bulgotać, a wierzch lekko się zarumieni. Wyjąć cannelloni z piekarnika i odstawić na kilka minut przed podaniem. Opcjonalnie udekorować świeżą bazylią.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty