Dietetyczne Cannelloni w Sosie Pomidorowym ze Szpinakiem
Witajcie kochani.Dzis cudowny przepis na kremowe rurki makaronowe cannelloni.
Składniki :
::::::::::::::::::::
Sos Pomidorowy:
::::::::::::::::::::::::::::::::
Około 12-15 rurek cannelloni (pełnoziarniste będą bardziej dietetyczne)
Opcjonalnie: kilka listków świeżej bazylii do dekoracji
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Jeśli używacie świeżego szpinaku, umyć go dokładnie i gotować na parze lub na suchej patelni, aż zwiędnie. Odcisnąć nadmiar wody. Jeśli używacie mrożonego szpinaku, rozmrozić go i również dokładnie odcisnąć nadmiar wody. Posiekać szpinak. W misce wymieszać posiekany szpinak, ricottę, starty parmezan , jajko, przeciśnięty czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy.Jeśli używacie świeżych pomidorów, sparzyć je, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę, uważając, aby się nie przypalił. Dodać pokrojone pomidory (lub pomidory z puszki), oregano, bazylię, sól, pieprz i opcjonalnie szczyptę cukru. Gotować sos na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż zgęstnieje. Zblendować sos na gładką masę (opcjonalnie, jeśli wolisz gładki sos.Ugotować rurki cannelloni al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj gotuje się je krócej niż zwykły makaron, ponieważ będą jeszcze zapiekane). Po ugotowaniu odcedzić je i lekko ostudzić. Za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego napełnić rurki cannelloni przygotowanym farszem ze szpinaku. Na dno naczynia żaroodpornego wylać cienką warstwę sosu pomidorowego. Ułożyć na nim napełnione rurki cannelloni. Całość polać pozostałym sosem pomidorowym.Wstawić naczynie żaroodporne do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez około 20-25 minut, aż sos zacznie bulgotać, a wierzch lekko się zarumieni. Wyjąć cannelloni z piekarnika i odstawić na kilka minut przed podaniem. Opcjonalnie udekorować świeżą bazylią.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz