Dietetyczne Kotleciki Jajeczne


 Witajcie kochani.Dziś tak lubiane przez Polaków jajeczne kotleciki .Kojarzą  mi się one zawsze z mamą i dzieciństwem.Jest to danie dietetyczne. Kotlety z jajek to proste i szybkie danie, które idealnie wpisuje się w potrzeby osób dbających o linię i zdrową dietę. Jajka, będące głównym składnikiem, są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, niezbędnego do budowy i regeneracji mięśni. Dodatek warzyw i przypraw nie tylko wzbogaca smak, ale także dostarcza cennych witamin i minerałów. Te lekkie kotlety można przygotować na wiele sposobów, unikając smażenia na głębokim tłuszczu, co czyni je jeszcze zdrowszą opcją. Przygotuj się na smaczne i sycące danie, które z pewnością zagości na stałe w Twoim menu!

Składniki:
::::::::::::::::::::
6 dużych jajek
1 mała cebula (drobno posiekana)
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
1/4 szklanki startej marchewki
2 łyżki otrębów owsianych (opcjonalnie, dla lepszej konsystencji i błonnika)
1 łyżka jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu (opcjonalnie, dla większej wilgotności)
Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Szczypta ulubionych ziół (np. oregano, tymianek)
Posiekany drobno szczypiorek
Oliwa z oliwek do smażenia
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
 Ugotować jajka na twardo (około 8-10 minut od zagotowania wody). Ostudzić je, obrać i drobno posiekać widelcem lub nożem.W dużej misce wymieszać posiekane jajka, drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki, szczypiorek i startą marchewkę. Dodać otręby owsiane i jogurt naturalny. Dokładnie wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Ponownie delikatnie wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Nabrać  łyżką porcję masy jajecznej i formować w dłoniach małe, płaskie kotleciki.Rozgrzać patelnię z nie przywierającą powłoką. Jeśli używacie, spryskajcie ją delikatnie olejem w sprayu. Smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor (około 2-3 minuty z każdej strony) na średnim ogniu.Można też je upiec w piekarniku,wtedy rozgrzać  piekarnik do 180°C. Wyłożyć blachę do pieczenia papierem. Ułożyć na niej kotlety i piec przez około 15-20 minut, aż lekko się zarumienią. Dietetyczne kotlety z jajek najlepiej smakują na ciepło lub na zimno. Można podawać je z sałatką, jogurtem naturalnym, sosem pomidorowym bez dodatku cukru lub świeżym pieczywem pełnoziarnistym.Smacznego.

Porady:
:::::::::::::::;;;;;;;
Można eksperymentować z różnymi warzywami, dodając np. drobno posiekaną paprykę, cukinię .

Jeśli chcecie uzyskać bardziej zwartą konsystencję, można dodać odrobinę mąki pełnoziarnistej lub zmielonych płatków owsianych. Pamiętać jednak trzeba, że wpłynie to na kaloryczność dania.

Kotlety można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Komentarze

Popularne posty