Dietetyczne Kotlety z Kalafiora
Witam kochani.Dzisiaj lekkie danie z kalafiora pyszne, sycące i przede wszystkim zdrowe.Świetny pomysł na obiad, kolację, a nawet przekąskę. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, ale jednocześnie bez nadmiaru kalorii i tłuszczu. Nasz przepis na dietetyczne placki z kalafiora to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy dbają o linię, cenią sobie wartościowe składniki i nie chcą rezygnować z przyjemności jedzenia.
Składniki :
:::::::::::::::::::::::;
średniej wielkości kalafior (ok. 500g)
1 jajko
2 łyżki otrębów owsianych (lub mąki owsianej)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Szczypta czosnku granulowanego (opcjonalnie)
Olej w sprayu do smażenia (lub niewielka ilość oleju do smażenia na patelni)
:::::::::::::;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Ugotować na parze lub w lekko ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ok. 10-15 minut). Powinien być miękki, ale nie rozgotowany.Odcedzić dokładnie ugotowanego kalafiora i przełożyć do miski. Dokładnie rozgnieść go widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Można też użyć blendera pulsacyjnego, ale trzeba uważać,(najlepiej to zetrzeć na tarce ) aby nie zrobić z niego puree. Powinny zostać drobne kawałki.Do rozgniecionego kalafiora dodać jajko, otręby owsiane (lub mąkę owsianą), posiekaną natkę pietruszki (jeśli używasz), sól, pieprz i czosnek granulowany (jeśli używasz). Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa.Wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie, płaskie placki. Rozgrzać na patelni niewielką ilość oleju. Smażyć placki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor (po około 3-4 minuty z każdej strony). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.W piekarniku pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut ,spryskane z wierzchu niewielką ilością oliwy z oliwek.Dietetyczne placki z kalafiora najlepiej smakują podawane na ciepło. Można je jeść same, z jogurtem naturalnym, sosem czosnkowym na bazie jogurtu, hummusem lub jako dodatek do sałatek i innych dań.Smacznego.
Porady:
:::::::::::::::::
Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać jeszcze trochę otrębów owsianych lub mąki.
Można eksperymentować z przyprawami, dodając np. paprykę słodką, ostra, zioła prowansalskie czy curry.
Dla bardziej wyrazistego smaku można dodać do masy starty ser o niskiej zawartości tłuszczu (np. mozzarella light).
Placki można przechowywać w lodówce do 2-3 dni. Przed podaniem można je odgrzać na patelni lub w piekarniku.
Kalafior, często niedoceniane warzywo, kryje w sobie mnóstwo witamin, minerałów i błonnika. W tej odsłonie zamieniamy go w lekkie i smaczne placki, które z powodzeniem zastąpią tradycyjne, smażone na głębokim tłuszczu ziemniaczane placki. Dzięki zastosowaniu odpowiednich technik i składników, nasze placki z kalafiora są nie tylko zdrowsze, ale również niezwykle aromatyczne i satysfakcjonujące. Przygotuj się na kulinarną podróż, w której prostota łączy się ze smakiem, a zdrowie idzie w parze z przyjemnością! Zapraszam do wypróbowania naszego przepisu na dietetyczne placki z kalafiora – gwarantuję, że zaskoczą Cię swoją lekkością i wybornym smakiem!
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz