Dietetyczne Placki Warzywne


Witajcie kochani.Dziś przepis na pyszne placki ziemniaczane z warzywami z piekarnika.Jak wiemy placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni, kojarząca się z domowym ciepłem i sycącym posiłkiem. Tradycyjnie smażone na głębokim tłuszczu, mogą być jednak dość kaloryczne. Nasza dietetyczna wersja zachowuje smak i charakter placków, ale dzięki pieczeniu w piekarniku oraz dodatkowi warzyw staje się lżejsza, bogatsza w błonnik i witaminy. To doskonały sposób na wykorzystanie ziemniaków i przemycenie do diety większej ilości warzyw. Przygotowanie jest proste, a efekt zachwycający!

Składniki:
:::::::::::::::::::::
Ziemniaki 500 g (najlepiej typ mączysty)
1 mała cebula
 1 średnia marchew
1 mała cukinia
 1 sztuka jajko
2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej (można użyć owsianej lub jaglanej)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
 1 łyżka oliwy (do posmarowania blachy)
Sól do smaku
Pieprz do smak
Przyprawy :czosnek granulowany, majeranek, tymianek
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Ziemniaki obrać i umyć . Marchew i cukinię również obrać  i umyć . Cebulę obrać.Ziemniaki, marchew i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię, jeśli używasz, możesz zetrzeć na tarce o grubych lub średnich oczkach. Starte warzywa przełożyć  na sito lub do czystej ściereczki i dobrze odcisnąć z nadmiaru soku. Dzięki temu placki będą bardziej zwarte i chrupiące.W dużej misce połączyć odciśnięte warzywa, jajko, mąkę pełnoziarnistą, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz oraz opcjonalnie wybrane przyprawy. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować olejem rzepakowym. Łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej, formując okrągłe lub owalne placki. Starać się, aby placki nie były zbyt grube, aby dobrze się upiekły.Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika do 200°C (termoobieg) lub 220°C (góra-dół). Piec przez około 20-25 minut, aż placki będą złociste i chrupiące. W połowie czasu pieczenia można delikatnie przewrócić placki na drugą stronę, aby równomiernie się zarumieniły.Upieczone placki ziemniaczane z warzywami podawać na gorąco. Świetnie smakują same, z jogurtem naturalnym, kefirem, sosem czosnkowym na bazie jogurtu lub z lekką surówką.Smacznego.

Porady :
:::::::::::::::::
Można eksperymentować z różnymi warzywami, np. dodać starty por, paprykę czy brokuł.

Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać jeszcze trochę mąki. Jeśli jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody lub soku z warzyw.

Aby placki były jeszcze mniej kaloryczne, można pominąć jajko, ale wtedy mogą być mniej zwarte. W takim przypadku dodać łyżkę siemienia lnianego zmielonego i zalanego 3 łyżkami gorącej wody (odstawić na kilka minut, aż zgęstnieje) jako "klej".

Pamiętać ,  że czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i grubości placków. Obserwować je uważnie.


Komentarze

Popularne posty