Dietetyczne Wegańskie Spaghetti Bolognese

 


Witajcie kochani.Dziś ulubiony przepis na wegańskie , dietetyczne spaghetti bolognese z mielonym mięsem Spaghetti Bolognese to klasyka kuchnia włoskiej, która zdobyła popularność na całym świecie .Tradycyjnie przygotowane jest z mięsa mielonego ,bogatego w sos pomidorowy i parmezan , jest daniem sycącym i aromatycznym.Jednak dla wielu osób poszukujących lżejszych i wegańskich opcji ,istnieje również smaczna alternatywa, wykorzystaniem sojowego mięsa mielonego.To danie zachowuje bogactwo smaku i charakterystyczny aromat Bolognese, jednocześnie będąc źródłem białka roślinnego i błonnika.Przygotowanie wersji dietetycznej wegańskiej pozwala cieszyć się ulubionym smakiem bez nadmiaru tłuszczu i kalorii.Zapraszm.

Składniki :

::::::::::::;;;;;;;;;;;;;:::

1 cebula, drobno posiekana,

Oliwa z oliwek

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

1 marchewka, starta na tarce

1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana,

150 g suchego sojowego mięsa mielonego,

500 ml passaty pomidorowej,

400 g krojonych pomidorów z puszki,

1 łyżeczka suszonego oregano,

1/2 łyżeczki suszonej bazylii,

Szczypta płatków chili (opcjonalnie),

Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,

200 g pełnoziarnistego spaghetti,Świeża bazylia lub natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie),

Wegański parmezan (opcjonalnie),

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;:::::

Zalać suche sojowe mięso mielone gorącą wodą lub bulionem warzywnym i odstawić na około 10-15 minut, aż zmięknie. Następnie dokładnie odcedzić i odcisnąć nadmiar płynu. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodać posiekaną cebulę i smażyć, aż się zeszkli (około 5 minut). Następnie dodać przeciśnięty czosnek, startą marchewkę i posiekany seler naciowy. Smażyć warzywa przez kolejne 5-7 minut, aż zmiękną . Wrzucić na patelnię przygotowane sojowe mięso mielone i smażyć przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aby lekko się zrumieniło.Wlać na patelnię passatę pomidorową i dodać krojone pomidory z puszki. Doprawić suszonym oregano, bazylią i opcjonalnie płatkami chili. Doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć patelnię i gotować sos przez co najmniej 20-30 minut, aby smaki się połączyły, a sos zgęstniał. Od czasu do czasu zamieszać.W międzyczasie ugotować pełnoziarniste spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętać, aby gotować je al dente. Odcedzić ugotowane spaghetti i dodać je na patelnię z sosem Bolognese. Dokładnie wymieszać, aby spaghetti pokryło się sosem. Podawać gorące spaghetti Bolognese, udekorowane świeżą bazylią lub natką pietruszki oraz opcjonalnie posypane wegańskim parmezanem.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty