Witajcie kochani.
Wiosna to idealny czas na lżejsze i świeże zupy, a barszcz z młodej kapusty z mięsem doskonale wpisuje się w ten klimat. Delikatna słodycz młodej kapusty w połączeniu z aromatycznym wywarem mięsnym tworzy danie sycące, a jednocześnie pełne wiosennej świeżości. To tradycyjne polskie danie, które w tej wersji nabiera wyjątkowej lekkości.
Składniki :
:::::::::::::;;;;;::::::
500 g mięsa z kurczaka lub wołowego (np. pręgi)
1 duża młoda kapusta (około 1 kg)
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
2-3 pomidory (świeże lub z puszki)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2-3 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
Olej lub smalec do smażenia
Świeży koperek
Sól, pieprz do smaku
Opcjonalnie: jogurt naturalny
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchewki, pietruszkę i seler obrać i pokroić w plasterki lub pół plasterki. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przecisnąć przez prasę lub drobno posiekaj. Młodą kapustę oczyścić z wierzchnich liści, umyć i poszatkować. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę (jeśli używacie pomidorów z puszki, po prostu je pokroić lub kupić już pokrojone). W dużym garnku rozgrzać olej lub smalec. Obsmażyć mięso z każdej strony na rumiano. Do obsmażonego mięsa dodać pokrojoną cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Następnie dodać marchewkę, pietruszkę i seler. Smażyć przez kilka minut, mieszając. Zalać całość wodą lub bulionem (około 2-2.5 litra). Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (około 1-1.5 godziny).Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je z wywaru i odłożyć na bok. Do wywaru dodać poszatkowaną młodą kapustę i gotować , aż zmięknie (około 15-20 minut). W międzyczasie pokroić ugotowane mięso na mniejsze kawałki.Do gotującej się kapusty dodać pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotować jeszcze przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty lub posiekany czosnek.Włóżyć z powrotem pokrojone mięso do zupy. Doprawić barszcz solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze przez kilka minut, aby wszystkie smaki się połączyły.Gotowy barszcz z młodej kapusty z mięsem podawać gorący, posypany świeżo posiekanym koperkiem. Opcjonalnie można dodać kleks jogurtu naturalnego.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz