Witajcie kochani.Dziś super przepis na przepysznego duszonego kurczaka w jogurcie naturalnym
z oliwkami i pomidorami, inspirowanego smakami Bliskiego Wschodu. Ta potrawa łączy w sobie delikatność kurczaka, kremowość jogurtu i bogactwo świeżych warzyw, tworząc lekkie, a zarazem aromatyczne danie idealne na zdrowy posiłek. Przyprawy, typowe dla kuchni perskiej, nadają mu wyjątkowego charakteru.Oto przepis na "Khoresht Mast o Morgh ba Zeytoon va Goje Farangi" (Duszonego Kurczaka w Jogurcie z Oliwkami i Pomidorami).Zapraszam.
Składniki :
:::::::::::::::::::::
500 g fileta z kurczaka, pokrojonego w kostkę o boku około 2-3 cm
1 duża cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, przeciśnięty
200 g jogurtu naturalnego (najlepiej gęsty, typu greckiego)
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów bez skórki
100 g czarnych oliwek, pokrojonych na pół
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki kminu mielonego
¼ łyżeczki cynamonu mielonego
Szczypta szafranu (opcjonalnie), namoczona w 2 łyżkach ciepłej wody
Świeża natka pietruszki lub kolendry do posypania
Sól i świeżo mielony czarny pieprz
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
W misce wymieszać pokrojonego kurczaka z połową kurkumy, solą i pieprzem i połową jogurtu naturalnym. Odstawić na około 15 min. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzać oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodać posiekaną cebulę i smażyć, aż stanie się miękka i lekko złocista (około 5-7 minut). Dodać przeciśnięty czosnek, pozostałą kurkumę, kmin i cynamon. Smażyć przez około minutę, mieszając, aż przyprawy zaczną uwalniać aromat.Dodać marynowanego kurczaka na patelnię i smażyć z każdej strony, aż się lekko zrumieni.Wlać krojone pomidory wraz z sokiem. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i dusić przez około 10 minut. Następnie dodać resztę jogurtu naturalnego i namoczony szafran (jeśli używasz)( można zastąpić kurkumą. Dokładnie wymieszać. Dodać przekrojone oliwki do potrawy. Doprawić danie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem do smaku. Przykryć ponownie i dusić na małym ogniu przez kolejne 15-20 minut, aż kurczak będzie w pełni ugotowany, a sos zgęstnieje. Gotowe danie posypać świeżą, posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Podawać na gorąco z ryżem basmati, kuskus lub świeżym pieczywem.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz