Przejdź do głównej zawartości

Klopsiki po Myśliwsku Dietetyczne


 Witajcie.Dziś cudowne ,kremowe pyszne klopsiki po myśliwsku- wjeżdżają na nasz stół.Klopsiki po myśliwsku to klasyczne danie kuchni polskiej, które tradycyjnie kojarzy się z bogatym sosem i sycącym smakiem. Jednakże, z niewielkimi modyfikacjami, możemy przygotować lżejszą, dietetyczną wersję, która zachowa charakterystyczny leśny aromat i jednocześnie będzie przyjazna dla naszej figury. Zamiast tłustego mięsa wieprzowego użyjemy chudego mięsa drobiowego lub mieszanki chudych mięs, a śmietanę zastąpimy jogurtem naturalnym lub pomidorami. Dodatek warzyw i aromatycznych przypraw stworzy pyszne i zdrowe danie, idealne na obiad dla całej rodziny. Przygotuj się na eksplozję smaków jesiennego lasu w lekkiej i dietetycznej odsłonie!

Składniki:
:::::::::::::::::::
500 g chudego mięsa mielonego (np. z indyka, kurczaka lub mieszanki chudego wołowego i wieprzowego)
1 mała cebula, drobno posiekana
1 jajko
2 łyżki otrębów owsianych lub bułki tartej pełnoziarnistej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego majeranku
½ łyżeczki suszonego tymianku
Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia (opcjonalnie)

Na sos:
::::::::::::::::
200 g świeżych grzybów pokrojonych w plasterki lub pieczarek
1 mała cebula, pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego o obniżonej zawartości sodu
½ szklanki passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki
2 łyżki posiekanych suszonych grzybów (opcjonalnie, dla intensywniejszego smaku)
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
1 łyżeczka świeżego lub ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
1 łyżka jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu (opcjonalnie, do zabielenia na koniec)
1 kiszony ogórek pokrojony w kostkę 
::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::::::::::::::::::::: 

 W dużej misce wymieszać dokładnie mięso mielone, posiekaną cebulę, jajko, otręby owsiane (lub bułkę tartą), natkę pietruszki, majeranek, tymianek, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić masę mięsną.Uformować z masy małe, okrągłe lub owalne klopsiki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Obsmażyć klopsiki z każdej strony na złoty kolor. Ten krok nie jest konieczny, ale poprawia kolor i smak klopsików. Jeśli chcesz uniknąć smażenia, możesz od razu wrzucić surowe klopsiki do sosu.W głębokiej patelni lub garnku rozgrzać niewielką ilość oleju (jeśli nie smażyliście  klopsików, możecie użyć odrobinę więcej). Dodać pokrojoną cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż się zeszkli. Dodać pokrojone grzyby ( mrożone najpierw namoczyć w mleku,odcisnąć żeby straciły goryczkę ) i smażyć, aż puszczą sok i lekko się zarumienią.Dodać przeciśnięty czosnek, suszone grzyby (jeśli używasz) oraz słodką i ostrą paprykę. Smażyć przez około minutę, mieszając, aż przyprawy uwolnią swój aromat.Wlać bulion warzywny lub drobiowy oraz passatę pomidorową (lub krojone pomidory). Dodać rozmaryn, sól i pieprz do smaku. Zagotować. Delikatnie włożyć o smażone (lub surowe) klopsiki do gotującego się sosu. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i dusić klopsiki w sosie przez około 20-25 minut, lub do momentu, aż będą w pełni ugotowane.Pod koniec gotowania dodać starty na tarce ogórek kiszony ,posiekaną świeżą natkę pietruszki. Jeśli chcesz, można zabielić sos łyżką jogurtu naturalnego, delikatnie mieszając. Dietetyczne klopsiki po myśliwsku najlepiej smakują podawane z kaszą gryczaną, ryżem brązowym, pieczonymi ziemniakami lub z warzywami gotowanymi na parze.Smacznego.

Uwaga:

Aby jeszcze bardziej obniżyć kaloryczność dania, można pominąć obsmażania klopsików i gotować je bezpośrednio w sosie.

Zamiast otrębów owsianych możesz użyć zmielonych płatków owsianych.

Kontrolować ilość dodawanej soli.

Podawać z dużą porcją warzyw, aby zwiększyć zawartość błonnika w posiłku.


Komentarze

Popularne posty