Kotlety Ziemniaczane z Kiszoną Kapustą
Witajcie kochani.Dziś przepis na placki ziemniaczane z kiszoną kapustą z piekarnika.Jest to lżejsza wersja placków z patelni.Placki ziemniaczane to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej. Tradycyjnie smażone na głębokim tłuszczu, mogą być dość kaloryczne. Jednak z niewielkimi modyfikacjami możemy przygotować ich zdrowszą wersję, która zachowa swój wyjątkowy smak. Dodatek kiszonej kapusty nie tylko wzbogaca smak placków o przyjemną kwasowość i chrupkość, ale także dostarcza cennych probiotyków i witamin. Nasza dietetyczna propozycja wykorzystuje pieczenie zamiast smażenia i ogranicza ilość mąki, dzięki czemu placki są lżejsze i łatwiejsze do strawienia. To doskonały pomysł na sycący obiad, lekką kolację lub nietypową przekąskę.Zapraszam.
Składniki:
:::::::::::::::::::::
500 g ziemniaków (najlepiej mącznych)
150 g kiszonej kapusty (odsączonej i lekko posiekanej)
1 jajko
2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (można zastąpić inną mąką pełnoziarnistą lub owsianą)
1 mała cebula (opcjonalnie, drobno posiekana)
1 ząbek czosnku (opcjonalnie, przeciśnięty przez prasę
Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Olej w sprayu do spryskania blachy
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Ziemniaki obrać , umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (tak jak na tradycyjne placki). Można również użyć malaksera.Przełożyć starte ziemniaki na gęste sito lub do czystej ściereczki i dokładnie odcisnąć nadmiar soku. Dzięki temu placki będą bardziej zwarte i mniej nasiąkną tłuszczem (choć w naszym przypadku będziemy je piec) W dużej misce wymieszać odciśnięte ziemniaki z odsączoną i posiekaną kiszoną kapustą. Dodać jajko, mąkę, opcjonalnie posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy Rozgrzać piekarnik do 200°C (termoobieg). Wyłożyć blachę do pieczenia papierem. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta ziemniaczanego na blachę, formując okrągłe lub owalne placki. Starać się, aby nie były zbyt grube.Spryskać wierzch placków olejem w sprayu. Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut, aż placki będą złociste i chrupiące. W połowie czasu pieczenia można delikatnie przewrócić placki na drugą stronę, aby równomiernie się zarumieniły. Gotowe dietetyczne placki ziemniaczane z kiszoną kapustą podawać na gorąco. Świetnie smakują same, z jogurtem naturalnym, kefirem, sosem czosnkowym na bazie jogurtu lub posypane świeżymi ziołami.Smacznego.
Porady:
:::::::::::::::::
Jeśli masa na placki jest zbyt rzadka, można dodać jeszcze odrobinę mąki.
Dla dodatkowego aromatu można dodać do ciasta szczyptę majeranku lub kminku.
Placki można również przygotować bez cebuli i czosnku, jeśli wolicie łagodniejszy smak.
Pamiętać. aby dobrze odcisnąć kiszoną kapustę z nadmiaru soku, aby placki nie były zbyt wilgotne.
Komentarze
Prześlij komentarz