Lekka Sałatka z Szynką Borynia z Tłuszczykiem z Grzankami
Składniki :
::::::: ::: ':::::
100 gr.szynki Boryny z tłuszczykiem pokrojonej w paski
200 gr.pomidorkow koktajlowych przekrojony na pół
Pęczek rzodkiewek
1 mała główka sałaty porwanej na mniejsze kawałki
2 kromki pieczywa pełnoziarnistego pokrojonego w kostkę
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez prasę
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego
Bazylia
Oregano
Natka pietruszki do smaku
Sól i pieprz
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać pokrojone pieczywo i przeciśnięty czosnek. Smażyć na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż grzanki staną się złociste i chrupiące. Zdjąć z patelni i odstawić do ostygnięcia. Umyć i osuszyć sałatę. Porwać ją na mniejsze kawałki i umieścić w dużej misce. Umyć pomidorki koktajlowe i przekroić je na pół. Dodać do sałat.Pokrojoną szynkę dodać do miski z sałatą i pomidorami.W małej miseczce wymieszać sok z cytryny (lub ocet balsamiczny), posiekane świeże lub suszone zioła, sól i pieprz. Można dodać odrobinę więcej oliwy z oliwek, jeśli nie liczycie tak skrupulatnie kalorii.Polać sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszać , aby wszystkie składniki się połączyły.Tuż przed podaniem posypać sałatkę przygotowanymi grzankami. Dzięki temu pozostaną chrupiące.Smacznego.
Porady :
::::::::::::::
Aby zmniejszyć kaloryczność, można użyć mniejszej ilości oliwy lub całkowicie z niej zrezygnować w dressingu, zastępując ją większą ilością soku z cytryny lub octu.
Wybierać chudą szynkę o niskiej zawartości tłuszczu.
Pieczywo pełnoziarniste jest bogatsze w błonnik niż białe. Można również upiec grzanki bez dodatku tłuszczu w piekarniku.
Dodać więcej warzyw, takich jak ogórek, papryka , aby zwiększyć objętość i wartość odżywczą sałatki.
Komentarze
Prześlij komentarz