Orkiszowe Jagodzianki Drożdżowe
Witajcie kochani.Dziś coś sentymentalnego i domowego czyli ulubione tak przez Polaków
Składniki :
::::::::::::::::::::
Nadzienie Jagodowe:
::::;;;;::::::::::::::::::::::::::::
Kruszonka Orkiszowa:
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Dodatkowo:
::::::::::::::::::::::
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Przygotować rozczyn drożdżowy :w małej miseczce rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i kilka łyżek ciepłego mleka. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15 minut, aż rozczyn podwoi swoją objętość.W dużej misce wymieszać obie mąki orkiszowe z pozostałym cukrem i solą.Dodać wyrośnięty rozczyn, jajko, ciepłe mleko i roztopione masło.Wyrabiać ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 8-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.Uformować ciasto w kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1.5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Przygotować nadzienie :jeśli używacie mrożonych jagód, nie rozmrażać ich wcześniej.W misce delikatnie wymieszać jagody z cukrem, sokiem z cytryny (jeśli używasz) i skrobią. Skrobia zapobiegnie wypłynięciu zbyt dużej ilości soku podczas pieczenia.
Teraz przygotować kruszonkę :w misce wymieszać mąkę orkiszową z cukrem.Dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Rozcierać palcami składniki, aż powstanie kruszonka o grudkowatej konsystencji.
Formowanie jagodzianki:wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę. Delikatnie odgazować ciasto poprzez uderzenie pięścią w wyrośnięte ciasto i podzielić na 8-10 równych części.Każdą część ciasta rozpłaszczyć w dłoni na okrągły placek. Na środku umieścić sporą porcję nadzienia jagodowego.Zlepić brzegi ciasta, formując okrągłą bułeczkę. Starać się dobrze zamknąć nadzienie, aby nie wypłynęło podczas pieczenia.Uformowane jagodzianki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy.Przykryć jagodzianki ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.Nagrzać piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).Przed pieczeniem posmarować wierzch jagodzianek roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posypać obficie przygotowaną kruszonką.Piec jagodzianki przez około 20-25 minut, aż będą złociste. Upieczone jagodzianki wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Najlepiej smakują lekko ciepłe lub w temperaturze pokojowej.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz