Pizza z Serem Gorgonzola
Składniki na ciasto:
::::::::::::::::::::::::::::::::::
Dodatki:
::::::::::;:;;:::::::::::::::::::::
150 g sera gorgonzola
Szynka
Pieczarki
Ser mozzarella
Sos pomidorowy
Sól
Pieprz
Oregano
:::::::::::::::::::::::::::::::::;:;
Jeśli używasz świeżych drożdży, rozpuść je w ciepłej wodzie z cukrem. Odstaw na 10 minut, aż się spienią.W misce wymieszać mąkę z solą. Dodać spienione drożdże (lub suche drożdże), oliwę z oliwek i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.Uformować ciasto w kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.Rozgrzać piekarnik do 220°.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o średnicy około 30 cm.Ciasto posmarować sosem pomidorowym lub śmietaną.Posypać solą ,pieprzem i oregano.Na cieście równomiernie rozłożyć pokrojoną w plastry szynkę ,pieczarki pokrojone w plasterki, gorgonzolę, mozzarellę ,posypać delikatnie oregano.Piec pizzę w rozgrzanym piekarniku przez 6-10 minut, aż brzegi ciasta będą rumiane, a ser się roztopi.Upieczoną pizzę wyjąć z piekarnika, pokroić na kawałki i podawać na ciepło.
Danuta Rozmys
dana181@buziaczek.pl
Komentarze
Prześlij komentarz