Witajcie kochani.Dziś wlatuje smaczna,bardzo orzeźwiająca ,lekka sałatka z ciecierzycy ,
idealna na lekką kolację lub lunch. Połączenie chrupiącej sałaty, słodkich pomarańczy, delikatnych kulek mozzarelli i soczystych pomidorków koktajlowych z dodatkiem sycącej ciecierzycy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Całość dopełni aromatyczny dressing, który zwiąże smaki i nada sałatce wyjątkowego charakteru. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Składniki :
::::::::::::::::::::
1 puszka (ok. 400g) ciecierzycy konserwowej, odsączonej i przepłukanej
1 główka sałaty (np. rzymskiej, lodowej lub mieszanki sałat)
2 pomarańcze
1 opakowanie (ok. 125g) kulek mozzarelli (mini lub większe pokrojone)
200g pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół)
Dressing:
:::::::::::::::::::
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
:::::::::::::::::::::::::::::;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Sałatę dokładnie umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki.Pomarańcze obrać ze skórki i białych błonek. Pokroić na mniejsze cząstki lub plasterki.Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół.Ciecierzycę odsączyć i przepłukać pod bieżącą wodą.Kuleczki mozzarelli odsączyć z zalewy.
Przygotować Dressing:
:::::::::::::::::;:;;;:::::::::::::::::::
W małej miseczce lub słoiczku wymieszać oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód (jeśli używasz), musztardę Dijon, sól i pieprz.Dokładnie wymieszać lub wstrząsnąć aż składniki się połączą i dressing będzie miał jednolitą konsystencję. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.
Złożyć Sałatkę :
::::::::::::::::::::::;:::
W dużej misce umieścić porwaną sałatę.Dodać odsączoną ciecierzycę, cząstki pomarańczy, przekrojone pomidorki koktajlowe i kulki mozzarelli.Tuż przed podaniem polać sałatkę przygotowanym dressingiem. Delikatnie wymieszać, aby wszystkie składniki były pokryte sosem.Sałatkę można podawać od razu jako lekkie danie lub dodatek do obiadu.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz