Przejdź do głównej zawartości

Włoska Dietetyczna Zupa Selerowo - Marchewkowa


 Witajcie kochani .Dziś wpada przepis dla Was na smaczna zupę włoską na bazie marchewki ,selera naciowego.
Ta lekka i aromatyczna zupa to idealna propozycja dla osób dbających o linię i ceniących sobie zdrowe posiłki. Seler naciowy, marchewka i delikatny makaron kolanka tworzą harmonijną kompozycję smakową, a bulion warzywny sprawia, że zupa jest niskokaloryczna i pełna wartości odżywczych. Przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt z pewnością Cię zadowoli. Zapraszam do gotowania!

Składniki:
:::::::::::::::::;
3 łodygi selera naciowego
2 marchewki
50 g włoskiego makaronu kolanka (pełnoziarnisty będzie jeszcze zdrowszy)
1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki o obniżonej zawartości soli lub domowy)
1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie)
Świeża natka pietruszki lub koperek do posypania
Sól i świeżo mielony pieprz 
::::::::::::::::;;;;;;;;;:::::::::::::::::::::::::;::::::::::::
Seler naciowy dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki.Marchewki obrać, umyć i  pokroić w drobną kostkę lub w  cienkie plasterki.W garnku zagotować bulion warzywny.Na dnie garnka rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć przez chwilę pokrojony seler i marchewkę. Dzięki temu warzywa nabiorą głębszego smaku.Dodać pokrojone warzywa do gotującego się bulionu.Gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, około 10-15 minut.Dodać makaron kolanka i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente.Doprawić zupę solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.Przed podaniem posypać świeżo posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty