Bliskowschodnia Zupa Dietetyczna Krem ze Szpinaku
Witajcie kochani .Dziś przepis na Bliskowschodnią zupę ze szpinakiem.
Jest to aromatyczna zupa, prawdziwa uczta dla zmysłów. Łączy w sobie świeżość szpinaku z bogactwem przypraw i kremową konsystencją, tworząc danie, które rozgrzeje Cię w chłodny dzień i zachwyci swoim smakiem. To proste, a zarazem wyrafinowane danie jest popularne w wielu krajach regionu, a każda wersja ma swój unikalny charakter. Przygotujcie się na podróż kulinarną pełną smaków i aromatów!Zapraszam.
Składniki:
:::::::::::::::::::::
500 g świeżego szpinaku (może być też mrożony, rozmrożony i dobrze odciśnięty)
1 duża cebula, drobno posiekana
2-3 ząbki czosnku, przeciśnięty przez prasę
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
½ łyżeczki mielonej kolendry
Szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
½ szklanki czerwonej soczewicy, przepłukanej
1 marchewka
Sok z ½ cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Świeża kolendra lub natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)
Jogurt naturalny lub kleks śmietany do podania (opcjonalnie)nie musowo.
:::::::;;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodać posiekaną cebulę i smażyć, aż zmięknie i lekko się zeszkli (około 5-7 minut).Dodać przeciśnięty czosnek, kumin, kolendrę i opcjonalnie ostrą paprykę. Smażyć przez około minutę, mieszając, aż przyprawy uwolnią swój aromat. Uważać , aby czosnek się nie przypalił.Wsypać przepłukaną czerwoną soczewicę ,pokrojona w kosteczkę marchewkę , smażyć przez kolejną minutę, mieszając.Wlać bulion warzywny lub drobiowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż soczewica będzie miękka.Dodać szpinak do zupy i gotować, aż zwiędnie (około 3-5 minut). Jeśli używacie mrożonego szpinaku, gotować do momentu, aż się" rozmrozi " i dobrze podgrzeje.Zdejmigarnek z ognia i za pomocą blendera ręcznego zmiksuj zupę na gładki krem. Jeśli nie macie blendera ręcznego, możecie ostrożnie przelać zupę partiami do zwykłego blendera i zmiksować.Ponownie postawić garnek na ogniu. Dodać sok z cytryny, sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Gotować jeszcze przez chwilę, mieszając.Podawać gorącą, udekorowaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki oraz kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany, jeśli lubicie .Smacznego.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz