Dietetyczna Sałatka z Pieczonego Kurczaka z Młodą Kapustąi Szparagami w Sosie Ranczerskim z Fety


 Witajcie kochani w kulinarnym świecie świeżości i wiosennej lekkości .Dziś na moim stole  zagościła sałatka, która łączy w sobie delikatność młodej kapusty, subtelny smak szparagów, chrupkości młodej marchewki i bogactwo witamin młodego szpinaku. To prawdziwa eksplozja zieleni, która idealnie komponuje się z kremowym i aromatycznym sosem ranczerskim. Ta propozycja to nie tylko uczta dla podniebienia, ale również zastrzyk energii i zdrowia. Przygotujcie się na kulinarną podróż pełną świeżych smaków i chrupiących tekstur.Zapraszam.

Składniki:
:::::::::::::::::::
2 upieczone udka bez skóry i kości 
1 pęczek szparagów 
1/4 młodej poszatkowanej kapusty
10 pomidorków koktajlowych 
50 gr.świeżego szpinaku
1 marchewka
0.5 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
1 łodyga selera naciowego 
2 łyżki maślanki świeżej 
1 łyżka jogurtu naturalnego
0.5 kostki fety 
Sól 
Pieprz do smaku
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Upieczonego kurczaka obrać z mięsa ,pokroić drobno, włożyć do miski .Szparagi umyć ,obrać ,odłamać zdrewniałe końcówki ,ugotować do miękkości , ,pokroić na mniejsze części.
Marchewkę obrać ,umyć i pokroić w cienkie jak makaron paseczki .Kapustę świeżą młodą drobno poszatkować .Pomidorki umyć i pokroić .Seler umyć i pokroić w plasterki.Szpinak umyć ,osuszyć .Wszystkie składniki wymieszać w misce .Zrobić sos :1 duża łyżkę przyprawy wymieszać z maślanką i jogurtem naturalnym,rozdrobnioną fetą,zmiksować razem ,jak potrzeba doprawić ,zalać sałatkę i jeszcze raz wymieszać .Podawać od razu.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty