Dietetyczna Zupa Harira



 Witajcie kochani.Dziś super przepis na przepyszną Zupę Harira.Witajcie kochani.Dziś podam Wam przepis na cudowną Harira .Harira to rozgrzewająca i sycąca zupa, która od wieków gości na stołach w Maroku, szczególnie podczas ramadanu, kiedy to przerywa się nią długi post. Jej bogaty smak i odżywcza wartość sprawiają, że jest ceniona nie tylko w okresie postu, ale przez cały rok. Tradycyjna Harira jest dość sycąca i kaloryczna, jednak z łatwością można ją przekształcić w lżejszą, dietetyczną wersję, zachowując jej charakterystyczny aromat i smak.Historia Harira sięga wieków wstecz, a jej korzenie są głęboko zakorzenione w kuchni berberyjskiej. Początkowo była to prosta, pożywna zupa przygotowywana z dostępnych lokalnie składników, takich jak soczewica, ciecierzyca i warzywa. Z czasem, wraz z rozwojem handlu i wymianą kulturową, do Hariry zaczęto dodawać nowe składniki i przyprawy, które wzbogaciły jej smak i aromat. Dziś istnieje wiele regionalnych wariantów tej zupy, różniących się składem i sposobem przygotowania.Dietetyczna wersja Hariry, którą Ci zaproponuję, opiera się na zmniejszeniu ilości tłuszczu i węglowodanów, przy jednoczesnym zwiększeniu zawartości warzyw i białka. Dzięki temu uzyskamy lekką, a zarazem sycącą zupę, idealną dla osób dbających o linię.Zapraszam.

Składniki :

::::::::::::::::::::::::::

1 łyżka oliwy z oliwek

1 cebula, drobno posiekana

2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę

2 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę

2 ząbki czosnku, przeciśnięty przez prasę 

1 łyżeczka mielonego imbiru

1/2 łyżeczki kurkumy

1/4 łyżeczki cynamonu

Szczypta chili (opcjonalnie)

400 g pomidorów krojonych z puszki

1 litr bulionu warzywnego o niskiej zawartości sodu

100 g czerwonej soczewicy

50 g ciecierzycy konserwowej, przepłukanej i odsączonej

Garść posiekanej świeżej kolendry

Sok z 1/2 cytryny

Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smak

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;;;:::::::::::::::;::::::::::::::

W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodać cebulę, marchewkę i seler naciowy. Smażyć ,  mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną (około 5-7 minut).Dodać czosnek, imbir, kurkumę, cynamon i chili (jeśli używasz). Smażyć przez kolejną minutę, aż przyprawy zaczną uwalniać swój aromat.Wlać pomidory z puszki i bulion warzywny. Dodać czerwoną soczewicę. Zagotować ,  a następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 20 minut, aż soczewica będzie miękka.Dodać przepłukaną ciecierzycę i gotować jeszcze przez 5 minut, aby się podgrzała.Zdjąć garnek z ognia. Jeśli wolicie  bardziej gładką konsystencję zupy, można zblendować  część zupy za pomocą blendera ręcznego.Doprawić zupę solą i pieprzem do smaku. Dodać posiekaną świeżą kolendrę i sok z cytryny. Wymieszać .Podawać gorącą, udekorowaną świeżą kolendrą i opcjonalnie plasterkiem cytryny.Smacznego 

Komentarze

Popularne posty