Dietetyczna Zupa Krem z Młodej Kapusty ze Szpinakiem
Witajcie kochani.Dziś naprawdę smaczna zupa krem z młodej kapusty.Świeża, młoda kapusta o delikatnych listkach i soczysty, pełen witamin szpinak to idealne połączenie na wiosenny obiad. Ta lekka, a zarazem sycąca zupa zachwyca swoją prostotą i bogactwem smaków. Delikatna słodycz młodej kapusty doskonale komponuje się z subtelną nutą szpinaku, tworząc harmonijną całość, która rozpieści Twoje podniebienie. Przygotuj się na eksplozję wiosennej świeżości w każdym łyku!Zapraszam .
Składniki:
::::::::::::::::::::
1 mała główka młodej kapusty poszatkowanej
100 gr.świeżego szpinaku
1 marchewka
0.5 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łodyga selera naciowego
Oliwa z oliwek
0.5 litra bulionu
Jogurt naturalny
Sól
Czarny pieprz mielony
Gałka muszkatołowa
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Na patelni z oliwą z oliwek przesmażyć posiekaną cebulę w kostkę ,czosnek ,poszatkowaną kapustę ( duża garść odłożyć ),pokrojoną marchewkę w plasterki, umyty szpinak ,pokrojony seler w plasterki ,przełożyć do garnka i zalać bulionem.Gotować 15 minut na małym ogniu.Zupę zdjąć z ognia , zmiksować i znów postawić na palniku z małym ogniem,dodać resztę kapusty i gotować jeszcze 10 minut,aż kapusta zmięknie.Zupę przyprawić solą ,pieprzem gałka muszkatołową.Podawac gorącą z kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz