Dietetyczny Dorsz Po Andaluzyjsku


 Witajcie kochani.Dziś zapraszam Was do zanurzenia się w smaku słonecznej Andaluzji, nie rezygnując z lekkiego i zdrowego posiłku. Nasz dietetyczny dorsz po Andaluzyjsku to propozycja, która łączy delikatność białej ryby z bogactwem świeżych warzyw i aromatycznych przypraw, charakterystycznych dla południowej Hiszpanii. To idealne danie dla tych, którzy cenią sobie zarówno wyrafinowany smak, jak i dbałość o linię. Przygotujcie się na kulinarną podróż, która zadowoli Wasze  podniebienie i wpisze się w zasady zdrowego odżywiania.Zapraszam.

Składniki :
::::::::::::::::::::
1 kg.filetów z dorsza
Oliwa z oliwek do smażenia 
Odrobiną mąki z ciecierzycy/orkiszowa do obtoczenia 
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 strąk ostrej czerwonej papryczki
40 dag.pomidorów
1 liść laurowy
Sól
Pieprz
Mieszanka Ziół Śródziemnomorskich
Estragon
0.5 szkl.bialego wina lub bulionu warzywnego albo rybnego
1 łyżka masła
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Filety z dorsza pokroić w cienkie dłuższe paski.Nanglebokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek.Rybę lekko posolić i obtoczyć lekko w mące z ciecierzycy lub orkiszowej i smażyć rybę na złoty kolor.Rybe osuszyć na ręczniku papierowym z tłuszczu i ułożyć na półmisku na kształt piramidy.Teraz przyrządzić sos :cebulę obrać ,opłukać i drobno posiekać .Rozdrobnić czosnek ,wymieszać z cebulą , wrzucić na rozgrzaną oliwę z oliwek i zarumienić na złoty kolor .Papryczkę i pomidory umyć .Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki a paprykę w cienki makaronik .Tak przygotowane warzywa dodać do zarumienione cebuli z czosnkiem ,posypać przyprawą śródziemnomorską , dodać estragon,,liść laurowy .Wlać szklankę wrzątku oraz wino lub bulion ,gotować 20 minut.Dodac masło do sosu ,zagęści to nam sos .wszsytkO zdjąć z palnika ,przetrzeć sos przez sito i gotować dalej sos aż do zagęszczenia .Gotowy sos przyprawić do smaku solą i pieprzem .Polać rybę sosem i podawać.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty