Dietetyczny Kurczak Dżadż Bil-Kirfa


 Witajcie kochani.Dziś super przepis z kuchni z Regionu Morza Śródziemnego. 
Wyobraźcie sobie soczyste kawałki kurczaka, otulone aromatyczną mieszanką przypraw, w której pierwsze skrzypce gra rozgrzewający cynamon. Ten wyjątkowy smak, balansujący między słodyczą a pikantnością, sprawia, że kurczak cynamonowy to danie, które intryguje i zachwyca.Co do pochodzenia tej potrawy, nie ma jednoznacznej odpowiedzi wskazującej na konkretny kraj czy region. Aromatyczne połączenie mięsa i słodkich przypraw, takich jak cynamon, jest charakterystyczne dla Bliskiego Wschodu i regionu Morza Śródziemnego. W wielu kulturach tego obszaru od wieków łączy się mięso z owocami, orzechami i korzennymi przyprawami, tworząc bogate i złożone smaki. Możliwe, że różne warianty kurczaka z cynamonem ewoluowały niezależnie w różnych kuchniach, czerpiąc z podobnych tradycji kulinarnych wykorzystujących lokalne składniki i przyprawy. Dziś kurczak cynamonowy cieszy się popularnością na całym świecie, przybierając różne formy i adaptacje w zależności od lokalnych preferencji.

Składniki:
:::::::::::::::::::
2 żółte papryki
0.5 litra bulionu 
2 piersi kurczaka
1 szczypta cynamonu
6 sztuk dużych cebul
0.5 szkl.rodzynek
1 szczypta kolendry mielonej
Garść suszonej kolendry lub świeżej albo natki pietruszki 
Pieprz czarny i sól
Oliwa z oliwek 
Dodatkowo: 0.5 szkl.suchego ryżu jeśli go używacie 
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Piersi kurczaka umyć ,osuszyć papierowym ręcznikiem ,pokroić w cienkie paseczki.Mięso usmażyć na oliwie z oliwek i odłożyć na bok na talerzu .Cebulę obrać ,przekroić na pół i posiekać w pióra ,podsmażyć ją na patelni po smażeniu kurczaka ( jeśli potrzeba podlać odrobiną oliwy ).Paprykę umyć ,usunąć gniazda nasienne ,posiekać w paski ,świeżą kolendrę posiekać lub dodać suszoną .Dodać teraz mięso ,rodzynki  i paprykę .Doprawić solą ,pieprzem ,mielona kolendrą ,cynamonem,można teraz dodać suchy ryż jeśli potrawę z nim chcecie zrobić  .Wlać połowę  bulionu i smażyć ok.1 minuty ciągle mieszając .Jak ryż wchłonie dolać resztę bulionu ,przykryć pokrywką i dusić ok.15-20 minut na małym ogniu ,aż potrawa będzie miękka .Smacznego.


Komentarze

Popularne posty