Dietetyczny Kurczak Etouffee z Kuchni Kreolskiej
Witajcie kochani.Dziś przepis na pysznego kurczaka z kuchni Kreolskiej.
Kurczak Etouffee, z jego bogatym, dymnym aromatem i głębokim smakiem, jest kwintesencją kuchni kreolskiej Luizjany. To danie, które w swojej prostocie kryje złożoną historię i odzwierciedla kulturową mozaikę Nowego Orleanu. Słowo "étouffée" z francuskiego oznacza "duszony" lub "uduszony", co doskonale opisuje esencję tej potrawy, w której soczyste kawałki kurczaka delikatnie gotują się w aromatycznym sosie na bazie "świętej trójcy" kuchni Cajun i Creole – cebuli, selera i papryki.Historia kurczaka Etouffee jest spleciona z losami regionu, gdzie wpływy francuskie, hiszpańskie, afrykańskie i rdzennych Amerykanów stworzyły unikalną paletę kulinarną. Choć dokładne korzenie dania są trudne do jednoznacznego ustalenia, uważa się, że ewoluowało ono z tradycyjnych technik duszenia mięs, adaptowanych do lokalnych składników i gustów. Kurczak, jako powszechnie dostępne i wszechstronne mięso, stał się naturalnym bohaterem tej potrawy, oferując sycący i pełen smaku posiłek, który do dziś gości na stołach Luizjany i podbija serca smakoszy na całym świecie.Zapraszam.
Składniki:
:::::::::::::::::::;
900 gr.udek z kurczaka bez kości pokrojone w kostkę
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
0.5 szkl.zielonej papryki pokrojonej w paski lub w kostkę
1/3 posiekanego drobno selera naciowego
1 łyżka posiekanego drobno czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 duża puszka ( lub 2 mniejsze ) pomidorów
1 liść laurowego
1 łyżka przyprawy Kreolskiej przepis w tym linku
1 łyżka sosu Worcestershire
3-4 szkl.bulionu z kurczaka
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 sztuki szczypiorku wraz z cebulką ,posiekać
1 łyżeczka ostrego sosu Tabasco
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kurczaka umyć ,osuszyć ,pokroić w kostkę ,usmażyć na oliwie z oliwek przez 4-5 minut,aż będzie brązowy .Odłożyć na bok na talerzyk.Na patelnię dodać posiekaną cebulę ,zieloną paprykę ,seler naciowy , posiekany czosnek ,tymianek i kostek laurowy .Smażyć 9-10 minut często mieszając .Dodać następnie pomidory z puszki ,przyprawę Worcestershire i przyprawę kreolską.Gotowac 5 minut.Stopniowo wlewać 2 szkl.bulionu z kurczaka lub wody ,zagotować .Wszystko dusić na małym ogniu .Dodać kurczaka i dusić jeszcze 7-10 minut ,doprawić .wszsytkO na koniec wymieszać z zielona cebulką ( szczypiorkiem ) i natka pietruszki.Podawać gorące np.z ryżem.Smacznego.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz