Dietetyczny Kurczak TaI- Pan
Witajcie kochani .Dziś z przyjemnością wprowadzę Was w świat niezwykłego dania, jakim jest Kurczak Taj-Pan. Wyobraźcie sobie soczyste kawałki kurczaka, otulone aromatycznym sosem o wyrazistym smaku. To nie jest zwykłe danie z kurczaka – to podróż do kulinarnych zakątków Azji, gdzie słodycz łączy się z pikantnością, a świeże zioła tańczą na podniebieniu. Kurczak Taj-Pan to symfonia smaków i aromatów, która z pewnością rozbudzi Wasze zmysły i sprawi, że zapragniecie odkryć sekrety jego przygotowania. Czy jesteście gotowi na tę smakowitą przygodę?Zapraszam .
Składniki:
:::::::::::::::::
90 dag.skrzydełek z kurczaka lub 2 piersi (300-400gr.)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka tymianku
1,5 łyżeczka Tabasco
0.5 opiekunek i obranej papryki czerwonej ,zmiksować .
1 łyżka startego świeżego imbiru
Sól
3 łyżki sosu sojowego
1 -2 łyżka wyciśniętego soku z cytryny
2 gałązki świeżej mięty,posiekać
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Mięso z kurczaka umyć ,osuszyć.Piersi jeśli używacie a są grubsze przeciąć wzdłuż na pół na cieńsze kotlety.
W miseczce wymieszać imbir ,sos sojowy ,zmiksowaną pieczoną paprykę czerwoną ,sok z cytryny ,sos Tabasco ,tymianek, posiekaną miętę ,oliwę z oliwek i ocet winny.Utworzyc marynatę .Skrzydełka lub piersi posolić ,włożyć do miski z utworzoną marynatą i zostawić na 30 minut w lodówce .Rozgrzać piekarnik lub Air Frey albo patelnię . Kurczaka wyjąć z marynaty , piec lub grillować lub smażyć .Piec 15-20 minut w 200 stopniach w piekarniku lub w Air Frey.Podawac z sałatkami , sałatą ,ryżem .Można go posypać świeżą miętą.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz