Dietetyczny Kurczak w Sosie Musztardowym z Cukinią
Witajcie kochani.Dziś czas na przepis z kuchni Polskiej czyli kurczak w sosie musztardowym z cukinią .Kurczak w kremowym sosie musztardowym z dodatkiem delikatnej cukinii jest to proste, a zarazem wykwintne danie, które z pewnością przypadnie Wam do gustu. Połączenie soczystego kurczaka, aksamitnego sosu z nutą musztardy i miękkiej cukinii tworzy harmonijną całość, idealną na szybki obiad czy elegancką kolację. Przygotowanie tego dania nie zajmie wiele czasu, a efekt zachwyci Waszych bliskich.
Składniki :
:::::::::::::::::::::::
2 pojedyncze filety z kurczaka (około 300-400 g)
1 średnia cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju roślinnego lub masła
150 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki musztardy (najlepiej Dijon lub innej o wyrazistym smaku)
1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody
Świeży tymianek lub natka pietruszki do dekoracji
Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Filety z kurczaka umyć , osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki lub pozostawić w całości. Lekko posolić i popieprzyć z obu stron.Cebulę obierać i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez prasę lub drobno posiekać.Cukinię umyć, odkroić końce i pokroić w pół plasterki lub kostkę.Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub masło. Obsmażyć filety z kurczaka z obu stron na złoty kolor. Zdjąć kurczaka z patelni i odłożyć na bok.Na tej samej patelni podsmaż -yć cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez około minutę, uważając, aby się nie przypalił.Dodać pokrojoną cukinię i smażyć, mieszając, przez kilka minut, aż lekko zmięknie, ale nadal będzie jędrna.Wlać na patelnię bulion drobiowy lub wodę i zagotować, mieszając, aby zebrać wszystkie przypieczone resztki z dna patelni.Zgasić ogień, wlać jogurt wymieszany z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej i dodać musztardę. Dokładnie wymieszać aż sos nam zgęstnieje . Doprawić solą i pieprzem do smaku.Włożyć podsmażonego kurczaka z powrotem na patelnię do sosu. Podgrzewać przez kilka minut, aż kurczak będzie całkowicie gorący i pokryty sosem.Przed podaniem posypać świeżym tymiankiem lub posiekaną natką pietruszki.Podawać kurczaka w sosie musztardowym z cukinią z ulubionymi dodatkami, takimi jak ryż, kasza, ziemniaki puree lub świeże pieczywo. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz