Dietetyczny Kurczak z Wiosennymi Warzywami


 Witajcie kochani.Dziś super przepis na kurczaka z młodej kapusty ,szparagów i szpinaku .Jak wiemy wiosna to idealny czas, by odświeżyć swoje menu! Jeśli szukacie lekkiego, smacznego i pełnego wartości odżywczych dania, ten przepis na dietetycznego kurczaka  jest dla Was. To propozycja, która udowadnia, że zdrowe jedzenie może być niezwykle apetyczne i różnorodne. Pełne witamin i minerałów warzywa w połączeniu z chudym mięsem kurczaka tworzą kompozycję idealną na obiad czy kolację. Przygotuj się na eksplozję smaków i kolorów na talerzu!Zapraszam .

Składniki:
::::::::::::::::::::::
4 udka kurczaka lub piersi
1 pęczek szparagów 
1 młoda kapusty mała
200 gr .pomidorków koktajlowych  lub pomidorów 
100 gr.szpinaku
2 marchewki duże młode 
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
zioła śródziemnomorskie 
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Udka kurczaka umyć,osuszyć.Przyprawić solą , pieprzem i ziołami .Marchewkę , cebulę i seler naciowy pokroić w plasterki .Czosnek przecisnąć  przez prasę .Szparagi umyć , odłamać suche końce ,pokroić w kawałki .Młoda kapustę oczyścić ,poszatkować drobno .Pomidorki lub pomidory pokroić .Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać oliwę z oliwek .Obsmażyć udka z kurczaka na złoty kolor.Zdjąć z patelni .Na tej samej patelni podsmażyć cebulę ,marchewkę i seler naciowy , aż zmiękną .Dodać czosnek i smażyć chwilę .Dodać pokrojone szparagi i poszatkowaną kapustę .Smażyć mieszając , aż kapusta lekko zmięknie .Dodać pomidorki i opłukany szpinak .Gotować do momentu ,aż szpinak zwiędnie .Na warzywach ułożyć udka .Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu 20-25 minut.,aż kurczak będzie z warzywami miękki .Smacznego.

Komentarze

Popularne posty