Krem Cytrynowy - Lemon Curd
Witajcie kochani .Skoro była już na blogu beza Pavlova to nie może zabraknąć przepisu na mój ulubiony krem Lemon Curd .
Składniki:
::::::::::::::::::
200 ml.soku z cytryny oraz skórka z 1szt. cytryny otarta
3 duże jajka
150 gr.cukru
120 gr.masła
:::: ::::::::::::::::::::::::::::::::
Do rondelka wlać sok cytrynowy ,skórkę otarta z jednej cytryny ,cukier i całe jajka ,masło , wymieszać.Włączyć na mały gaz ,i ciągle mieszać zawartość rondelka .Gdy masło się rozpuści możemy odrobinę zwiększyć ogień ale ciągle trzeba mieszać ,żeby nam się krem nie spalił ani nie porobiły grudki.W momencie gdy pojawia się bąbelki ,ponownie zmniejszyć ogień na palniku i mieszać jeszcze kilka minut ,zgęstnienia kremu.To wszsytkO może trwać nawet od 20 minut aby otrzymać taka gęstość jaką chcemy .Kremem napełniamy np.bezę Pavlova ,ciasteczka czy zjemy go jako deser itp.Przekladamy krem do słoiczka i trzymamy w lodówce nawet do 2 tygodni .
Jeśli chcecie aby krem był bardzo gęsty to na chwilę przed wyłączeniem posypać płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej.Caly czas mieszać aby nie było grudek.Jesli się jednak pojawią to przecieramy krem przez sito.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz