Krem Cytrynowy - Lemon Curd

.

 Witajcie kochani .Skoro była już na blogu beza Pavlova to nie może zabraknąć przepisu na mój ulubiony krem Lemon Curd .Dziś Lemon Curd cieszy się uznaniem na całym świecie, a jego prosty, a zarazem wyrafinowany smak sprawia, że jest cenionym składnikiem zarówno w domowych kuchniach, jak i w renomowanych cukierniach. Jego uniwersalność pozwala na niezliczone wariacje i zastosowania, od klasycznych tart cytrynowych po nowoczesne desery i śniadaniowe przysmaki.Zapraszam po przepis.

Składniki:
::::::::::::::::::   
200 ml.soku z cytryny oraz skórka z 1szt. cytryny otarta 
3 duże jajka 
150 gr.cukru
120 gr.masła
:::: ::::::::::::::::::::::::::::::::
Do rondelka wlać sok cytrynowy ,skórkę otarta z jednej cytryny ,cukier i całe jajka ,masło , wymieszać.Włączyć na mały gaz ,i ciągle mieszać zawartość rondelka .Gdy masło się rozpuści możemy odrobinę zwiększyć ogień ale ciągle trzeba mieszać ,żeby nam się krem nie spalił ani nie porobiły grudki.W momencie gdy pojawia się bąbelki ,ponownie zmniejszyć ogień  na palniku i mieszać jeszcze kilka minut ,zgęstnienia kremu.To wszsytkO może trwać nawet od 20 minut aby otrzymać taka gęstość jaką chcemy .Kremem napełniamy np.bezę Pavlova ,ciasteczka czy zjemy go jako deser itp.Przekladamy krem do słoiczka i trzymamy w lodówce nawet do 2 tygodni .
Jeśli chcecie aby krem był bardzo gęsty to na chwilę przed wyłączeniem posypać płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej.Caly czas mieszać aby nie było grudek.Jesli się jednak pojawią to przecieramy krem przez sito.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty