Mała Beza Pavlova
Witajcie kochani .Dziś przepis na małą pyszną Bezę Pawłowa.Beza jest
puszysta i lekka jak chmurka, o chrupiącej skorupce i miękkim, piankowym wnętrzu – beza Pavlova to deser, który zachwyca swoją prostotą i elegancją. Nazwana na cześć słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej, która w latach 20. XX wieku odbyła tournée po Australii i Nowej Zelandii, do dziś pozostaje przedmiotem sporu o miejsce swojego powstania. Czy to australijski kucharz Bert Sachse w hotelu Esplanade w Perth stworzył ten słodki hołd dla tancerki, czy też nowozelandzki szef kuchni w Wellington zainspirował się jej eterycznym tańcem? Bez względu na to, gdzie narodził się ten deser, jedno jest pewne – beza Pavlova na stałe wpisała się w kulinarny kanon obu krajów i podbiła serca smakoszy na całym świecie swoją delikatnością i możliwością kreatywnego dekorowania świeżymi owocami i bitą śmietaną .Ja osobiście ja preferuję z kremem Lemon carde:)...Zapraszam.
Składniki :
::::::::::::::::::::
4 białka o temperaturze pokojowej
200 gr.cukru bardzo drobnego
1 łyżka octu10%
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Białka ubijać na sztywną pianę dodając po łyżce cukru ,do momentu aż piana będzie sztywna ,że jak odwrócimy miskę do góry dnem ona nam nie wyleci ,a cukier będzie całkowicie rozpuszczony i po spróbowaniu nie będziemy czuć jego grudek.Teraz dodać ocet i na małych obrotach wymieszać ,wsypać mąkę ziemniaczane i też chwilę wymieszać aby się połączyła z pianą .
Z papieru do pieczenia wycinamy małe koło takie ok.20 cm ( ja użyłam talerza ) .Włączamy piekarnik na 150 stopni .Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia i wycięte koło .Teraz postarajmy się według tego koła wyłożyć równo naszą bezę podciągając łyżką boki ku górze robiąc coś na podobieństwo góry wulkanicznej he he ....
Wstawiamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 110-100 stopni i pieczemy przez 2-2.5 godziny .Musicie kochani wyczuć swój piekarnik bo jeden przy tej temperaturze będzie piekł dobrze i by będzie przypalał .Po upieczeniu bezy za żadne skarby nie otwieramy drzwiczek piekarnika !!!!! Kuchenkę wyłączamy ,i zostawiamy w niej bezę na 4 lub 6 godzin ( im dłużej tym lepiej ).Po tym czasie beze wyjmujemy i możemy np.ją nadziewać kremem i owocami lub kremem Lemon curd ...Smacznego.Pamietajcie ,że beza lubi lekko się zapadać lub rozjeżdżać lekko na boki :)...
Komentarze
Prześlij komentarz