Nadziewane Jajka Pastą z Łososia


 Witajcie kochani .Dziś świetny przepis na nadziewane jajka pasta z łososia wędzonego. Nadziewane jajka to klasyczna przekąska, która nigdy się nie nudzi, a w wersji z pastą z łososia zyskuje elegancki i wykwintny charakter. Idealnie sprawdzą się na domowym stole, przyjęciu, czy po prostu jako smaczna i pożywna przekąska. Kremowa konsystencja pasty z wędzonym łososiem w połączeniu z delikatnością jajka to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotowanie jest proste, a efekt zachwycający!

Składniki:
::::::::::::::::::::
6 dużych jajek
100 g wędzonego łososia
50 g majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku (opcjonalnie, do pasty)
Dodatkowo: świeży koperek lub plasterki cytryny do dekoracji,oliwki ,kawałki wędzonego łososia itp.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Włożyć jajka do garnka z zimną wodą. Doprowadzić  do wrzenia i gotować przez 8-10 minut.Przestudzić ugotowane jajka w zimnej wodzie, a następnie delikatnie obrać ze skorupek. Przekroić każde jajko wzdłuż na pół. Delikatnie wyjąć żółtka i przełożyć je do miseczki. Białka odłóżyć na talerz. Do miseczki z żółtkami dodać pokrojonego na mniejsze kawałki wędzonego łososia, majonez i sok z cytryny. Jeśli lubicie , dodać posiekany koperek .Z pomocą blendera ręcznego lub widelca dokładnie rozgnieść i wymieszać wszystkie składniki, aż uzyskamy gładką i kremową pastę. Można pozostawić drobne kawałki łososia, jeśli wolicie bardziej wyrazistą teksturę. Przy pomocy łyżeczki lub rękawa cukierniczego napełnić białka przygotowaną pastą z łososia. Udekorować nadziewane jajka świeżym koperkiem lub cienkimi plasterkami cytryny lub według własnego gustu. Przed podaniem schłodzić jajka w lodówce przez co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły.Smacznego!

Komentarze

Popularne posty