Rolada Rafaello i Różana
Witajcie kochani.Dziś wpadają dla Was dwa przepisy na słodkie ciasta.
Moje miasto , słynie z gościnności i wyśmienitych smaków. Dziś przeniesiemy się w świat słodkich fantazji, gdzie delikatność kokosa łączy się z aromatem róż, tworząc duet idealny na każdą okazję. Przedstawiam Wam roladę Rafaello i Różaną – wyrafinowany deser, który zachwyci nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim niepowtarzalnym smakiem. Ta elegancka kompozycja, inspirowana popularnymi pralinkami, kryje w sobie kremową słodycz i subtelne kwiatowe nuty różane. Przygotujcie się na podróż po krainie łagodności i aromatu, gdzie każdy kęs jest czystą przyjemnością.
Składniki:
:::::::::::::::::::
Ciasto na roladę -Rafaello :
::::;:;;;;::::::::::::::::::::::::::::::::
4 jajka
40 gr.cukru
75 gr.mąki pszennej
115 gr.mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem do Rolady Rafaello:
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
500 ml.Kremówki 36%
250 gr.serka mascarpone
70 gr wiórków kokosowych
2 Fixy do śmietany
70 gr.cukru pudru
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę ,dodać cukier i nadal ubijać .Dodać pojedynczo żółtka dalej ubijając . Mąkę pszenną tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do białek .Ciasto wylać na płaską ,szeroką blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ,dokładnie ciasto równo rozprowadzić po całej blaszce .Piec w piekarniku w 180 stopniach góra - dół 15 minut.Po tym czasie ciasto wyjąć i ostudzić .Przygotować czystą ściereczkę .Ciasto odwrócić papierem do góry i ułożyć na ściereczce ,zdjąć papier, a ciasto zwinąć w ściereczkę i tak zostawić na 15 minut.Ciasto odwinąć że ściereczki ,przełożyć na blat ,posmarować 3/4 kremu kokosowego i zwinąć ponownie całość ,schłodzić w lodówce przez całą noc .Rano posmarować ciasto z wierzchu resztą kremu ,Przystroić kulkami Rafaello i owoców .Podawać schłodzone i pokrojone .Smacznego.
Rolada Różana
:::::::::::::::::::::::::::
1 słoik konfitury różanej lub dżemu różanego
Ciasto robimy jak na roladę biszkoptową tylko dodajemy do ciasta 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
Ciasto przygotowujemy według tamtego przepisu .Roladę smarujemy konfitura z róży ,zwijamy ,posypujemy cukrem pudrem .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz