Roladki z Jajkiem i Papryką


 Witajcie kochani.Dziś smaczny przepis na roladki z kurczaka ze smacznym nadzieniem z jajkiem i czerwoną papryką.
To klasyczne połączenie smaków, które z pewnością przypadnie Wam do gustu. Soczyste mięso kurczaka, kremowe jajko i chrupiąca papryka tworzą harmonijną całość, a dodatek szczypiorku i czosnku granulowanego nadaje im wyrazistości. Idealne na obiad, kolację, a nawet jako przekąska na zimno.

Składniki :
:::::::::::::::::::::
4 kotlety schabowe, cienko rozbić, aby łatwiej się zwijały i szybciej piekły
4 jajka ugotowane na twardo
1 pęczek szczypiorku
1 duża papryka czerwona
Sól
Pieprz
Czosnek granulowany staropolski
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kotlety schabowe umieścić każdy z nich między dwoma warstwami folii spożywczej i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa na cieńsze płaty. Uważać, aby nie porobić dziur.Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie paski.Szczypiorek umyć i drobno posiekać.Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupki i pokroić w ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości kotletów schabowych.Każdy rozbity kotlet schabowy oprószyć z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym staropolskim.Na każdym płacie mięsa ułożyć kilka pasków czerwonej papryki oraz kilka kawałków jajka. Posypać posiekanym szczypiorkiem.Zwijać kotlety w roladki, zaczynając od krótszego boku. Jeśli jest taka potrzeba, można spiąć je wykałaczkami lub związać nicią kuchenną, aby nie rozpadły się podczas pieczenia.Rozgrzać piekarnik do 180°C (termoobieg) lub 200°C (góra-dół).Roladki można też obsmażyć na patelni z odrobiną oleju z każdej strony, aż się lekko zarumienią, co nada im dodatkowego smaku i zamknie soki w środku. Można też pominąć ten krok i od razu włożyć je do naczynia żaroodpornego.Ułożyć roladki w naczyniu żaroodpornym. Jeśli je wcześniej obsmażaliście, możecie podlać je odrobiną wody lub bulionu.Piec w nagrzanym piekarniku przez około 20-30 minut, aż mięso będzie w pełni ugotowane, a roladki lekko zarumienione. Czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości mięsa.Przed podaniem wyjąć wykałaczki lub nici kuchenne.Podawać gorące z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, ryż czy sałatka. Smacznego!

Komentarze

Popularne posty