Przejdź do głównej zawartości

Ziemniaczane Knedliki Polane Bułką Tartą


 Witajcie kochani.Dziś prosty przepis na proste danie czyli ziemniaczane Knedliki polane bułką tartą.Knedliki polane bułką tartą to kwintesencja domowej, polskiej kuchni. Miękkie, delikatne kluski ziemniaczane, otulone chrupiącą, złocistą bułką tartą z roztopionym masłem, stanowiącą fort food w najlepszym wydaniu. Ich uniwersalność sprawia, że doskonale smakują zarówno na słodko, np. z owocami i śmietaną, jak i na słono, jako dodatek do mięsnych sosów czy gulaszu. Przygotowanie knedlików to podróż do smaków dzieciństwa, a ich prostota zachęca do kulinarnych eksperymentów.Historia knedlików jest długa i sięga daleko w przeszłość, a ich korzenie są wspólne dla wielu kuchni środkowoeuropejskich. Choć dzisiaj kojarzymy je głównie z kuchnią polską, czeską, słowacką, austriacką i niemiecką, ich pierwowzory prawdopodobnie pojawiły się już w średniowieczu.

Początkowo knedliki były prostym, sycącym daniem przygotowywanym z dostępnych składników, głównie mąki i wody. Z czasem zaczęto dodawać do nich ziemniaki, które po rozpowszechnieniu w Europie stały się podstawowym składnikiem wielu regionalnych odmian knedlików.

W Polsce knedliki ziemniaczane, w tym te polane bułką tartą, zyskały popularność szczególnie na wsiach, gdzie ziemniaki były powszechnie uprawiane. Stanowiły pożywne i niedrogie danie, które często gościło na stołach. Prosty przepis i sycący charakter sprawiły, że knedliki stały się ważnym elementem polskiej kuchni domowej.

Polanie knedlików podsmażoną bułką tartą na maśle to jeden z klasycznych sposobów ich podania. Chrupiąca bułka dodaje tekstury i maślany aromat, który doskonale komponuje się z delikatnością ziemniaczanych klusek. Choć przepis jest prosty, to właśnie ta prostota i tradycja sprawiają, że knedliki polane bułką tartą zajmują szczególne miejsce w polskiej kuchni.

Składniki :

:::::::::::::::::::::

1 kg ziemniaków (najlepiej mą czystych)

Około 200-300 g mąki krupczatka (ilość zależy od wilgotności ziemniaków)
1 jajko L
Szczypta soli
Około 50 g masła
Około 50 g bułki tartej
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Ziemniaki obrać i ugotować miękkości. Odcedzić i jeszcze gorące dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez prasę . Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. To bardzo ważne, aby ziemniaki były zimne przed dodaniem mąki.Do ostudzonych ziemniaków dodać jajko i sól. Stopniowo dodawać mąkę pszenną, mieszając całość. Ilość mąki zależy od rodzaju i wilgotności ziemniaków – ciasto powinno być elastyczne i lekko klejące, ale na tyle zwarte, aby można było formować z niego kluski. Nabrać porcję ciasta ziemniaczanego i uformować w dłoniach okrągłe lub lekko spłaszczone knedliki. Wielkość zależy od Twoich preferencji.W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Delikatnie wrzucać knedliki na wrzącą wodę. Gotować na małym ogniu przez około 3-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.W międzyczasie na patelni rozpuścić masło. Dodać bułkę tartą i smażyć na złoty kolor, cały czas mieszając, aby się nie przypaliła.Ugotowane knedliki wyjąć łyżką cedzakową i od razu polać przygotowaną bułką tartą z masłem.

Ps.Jeśli ciasto jest zbyt kleiste, dodać jeszcze trochę mąki, ale pamiętać , aby nie przesadzić, bo knedliki mogą wyjść twarde.

Knedliki można podawać na słodko z owocami (np. truskawkami, śliwkami), cukrem i śmietaną, lub na słono jako dodatek do mięs, sosów i gulaszu.

Komentarze

  1. Knedle zazwyczaj są nadziewane śliwka lub truskawka i polane bułka tarta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadza się :) jednak ja osobiście wolę z bułeczką tartą .Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty