Zupa Gołąbkowa Pani Gieni
Witajcie kochani.Dziś przepis pani Gieni na pyszną zupę z kapusty czyli ulubioną zupą gołąbkowa Polaków.Ta zupą to to idealne rozwiązanie , gdy masz ochotę na smak domowych gołąbków, ale brakuje ci czasu na ich zawijanie .Wszystkie ulubione składniki - mięso mielone ,kapusta ,ryż i aromatyczny sos pomidorowy - znajdziecie w jednej , rozgrzewającej misce.Zupa jest sycąca , pełna smaku i z pewnością zasmakuje całej rodzinie .Zapraszam.
Składniki :
:::::::::::;::::::::::::
1.5 litra bulionu
500 gr.mielonego mięsa ( najlepiej wieprzowego lub mieszanego)
1 duża główka kapusty słodkiej białej( ok.1-1.2 kg.)
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
150 gr.ryżu
duży koncentrat pomidorowy (150 gr.)
Puszka pomidorów krojonych lub gotowa passata pomidorowa
2-3 liście laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Sól
Świeżo zmielony czarny pieprz
Olej do smażenia
Natka pietruszki opcjonalnie lub koperek
Śmietana 18% do zabielenia zupy opcjonalnie
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;;;:
Kapustę oczyścić ,poszatkować drobno jak do bigosu.Na dużej patelni lub w szerokim garnku rozgrzać trochę oliwy .Wrzucić posiekaną drobno cebulę i zeszklić ją .Dodać przeciśnięty czosnek przez prasę i smażyć dalej jeszcze przez minutę ,uważając ,żeby się nie przypaliła.Dodać mięso mielone do cebuli i czosnku .Rozdrobnić je widelcem i smażyć ,aż straci surowy wygląd i ładnie się zarumieni.Odlać nadmiar tłuszczu ,jeśli jest go dużo.Do mięsa dodać poszatkowaną kapustę .Wymieszać i dusić pod przykryciem przez 10 minut , aż kapusta zmięknie i zmniejszy swą objętość.Co jakiś czas mieszając.Wlac bulion do garnka z kapustą i mięsem .Dodać koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki albo passatem,liście laurowe ,ziele angielskie i słodką paprykę mieloną .Dokładnie wymieszać .Ryż dokładnie przepłukać pod zimną wodą .Dodać go do zupy .Zupę doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 - 30 minut , aż ryż będzie miękki, a kapusta całkowicie ugotowana.Zupę doprawić solą , pieprzem do smaku.Zupe.serwoqac na talerze gorącą .Można posypać natką lub koperkiem ,a przed podaniem wymieszać ze śmietaną .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz