Witajcie kochani.Dziś niby prosta ,zwykła sałatka ,ale dressing do niej to dziesiątka w totka .Jeśli
szukacie przepisu na smaczną sałatkę z wyjątkowym dressingiem, ta sałatka to doskonały pomysł na lekki, odżywczy i jednocześnie bardzo smaczny posiłek, idealny na wiosnę, gdy szparagi są w pełni sezonu. Połączenie delikatnych szparagów, soczystego kurczaka, chrupiącej rzodkiewki i świeżej sałaty stworzy harmonijną całość. A ten dressing? To jest prawdziwa gwiazda.Ta sałatka to dowód na to, że dietetyczne jedzenie wcale nie musi być nudne. Jest pełna smaku, różnorodnych tekstur i świeżych składników, a dressing na bazie oliwy z oliwek, ale z zaskakującym dodatkiem, wyniesie ją na nowy poziom.Zapraszam.
Składniki:
:::::::::::::::::;;;:
pęczek szparagów zielonych
200-250 gr.piwrsi z kurczaka
1 pęczek rzodkiewki
1 główka sałaty zielonej
100 gr.pomidorków koktajlowych jak je lubisz ,nie musowo
2-4 łyżki posiekanego drobno koperku
Sól
Pieprz
Dressing:
:::::::::::::::::::
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy Dino e
1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka sosu sojowego( to nasz " niecodzienny " składnik , który doda umami i głębi)
1 mały ząbek , przeciśnięty przez prasę
0.5 łyżeczki posiekanego tymianku ( lub szczypta suszonego)
Sól
Pieprz do smaku
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Pierś kurczaka umyć , osuszyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości (około 15-20 minut od zagotowania). Można dodać do wody liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego, żeby kurczak nabrał aromatu. Po ugotowaniu wyjąć i ostudzić , pokroić w kostkę lub podłużne paski.Szparagi umyć, odłam zdrewniałe końcówki. Możesz je ugotować na parze przez 5-7 minut,lub blanszować we wrzątku przez 3-5 minut (aż będą al dente) lub upiec w piekarniku z odrobiną oliwy i soli przez 10-15 minut w 180°C. Pokroić na mniejsze kawałki (około 3-4 cm).lub użyć ich w całości .Sałatę dokładnie umyć , osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół.W małej miseczce wymieszać dokładnie oliwę z oliwek, musztardę Dijon, syrop klonowy, ocet balsamiczny biały (lub sok z cytryny), sos sojowy, przeciśnięty czosnek i świeży tymianek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dobrze wymieszać, aż składniki się połączą i dressing będzie jednolity.W dużej misce lub na dużym talerzu umieścić porwaną sałatę, pokrojonego kurczaka, szparagi i rzodkiewki. Dodać pomidorki koktajlowe, jeśli używacie. Tuż przed podaniem polać sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszać. Posypać świeżo posiekanym koperkiem.Ta sałatka jest idealna jako lekki obiad, kolacja lub zdrowy lunch do pracy. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz