Dietetyczna Zupa Szparagowa z Awokado


 Witajcie kochani.Chciałam się Was zapytać czy Wam też upał daje w kość i nie chce się siedzieć w kuchni przy garach ?Ha ha ,u mnie niestety tak jest ,a i napisanie nie wielka ochota.Ale jak to mówią " złej baletnicy przeszkadza rąbek od spódnicy".Mam sporo przygotowanych przepisów na pyszne potrawy ,na słoiki ,które myślę ,że będziecie mogli wykorzystać w waszej kuchni i inne cuda ...ale to powoli .Dziś wlatuje przepis na bardzo zdrową ,pyszną zupę z fasolki szparagowej i awokado.To połączenie przypadło mi bardzo do gustu.A że ,wiosna to czas, gdy na naszych stołach królują świeże, zielone ,fasolki szparagowe , szparagi – symbol lekkości i odświeżenia po zimowych miesiącach. Ale co byście powiedzieli na to, by dodać do tej klasycznej zupy z fasolki  szparagowej nieco nieco szparagów i egzotycznego, kremowego akcentu? Przedstawiam przepis na zupę z fasolki szparagowej z awokado – połączenie, które zaskoczy Was swoją delikatnością i aksamitną teksturą. Ta zupa to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca w sobie świeżość wiosennych fasolek ,szparagów  z bogactwem i kremowością dojrzałego awokado. Jest nie tylko pyszna, ale i pełna zdrowych tłuszczów oraz witamin, idealna na lekki obiad czy wykwintną kolację. Przygotujcie się na nowe doznania smakowe!

Składniki:
::::::::::::::::::
50 dag.fasolki szparagowej ,obranej i pokrojonej .
10 dag.kaszy bulgur
Pęczek szparagów,obranych i pokrojonych
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 awokado,pokrojone w kostkę 
2 łodygi selera naciowego,pokrojonego w kostkę 
1 duża cebula, drobno posiekana
1 łyżeczka soli , można dać więcej do smaku 
1/4 czarnego mielonego pieprzu 
1.5 litra bulionu
1 łyżka soku z cytryny
2 duże łyżki posiekanych ziół:natki pietruszki,bazylii( tego nie żałujcie )koperku i szczypiorku
::::::::::::::;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy posiekaną drobno cebulę ,seler naciowy 3-4 minuty.Dodać posiekany drobno czosnek,sól i pieprz.Smażyć jeszcze chwilkę.Dodać pokrojoną fasolkę szparagową, szparagi, wlać bulion,dodać opłukana kaszę bulgur ,zmniejszyć ogień.Przykryć garnek pokrywką i gotować 25 minut,aż szparagi i fasolka będą miękkie .Dodać teraz awokado pokrojone w kostkę ,sól z cytryny i posiekane zioła.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty