
Witajcie kochani.Dziś przepis na delikatnego kurczaka zwanego Cacciatore .Kurczak Cacciatore to klasyka kuchni włoskiej, która rozgrzewa i syci. To danie, którego nazwa oznacza dosłownie "kurczaka po myśliwsku", jest kwintesencją wiejskiego gotowania – pełne smaku, aromatu i prostoty.Kurczak Cacciatore to prawdziwa podróż do serca włoskiej kuchni, danie, które uwodzi bogactwem smaków i prostotą wykonania. Ta sycąca potrawa, której nazwa oznacza dosłownie "kurczaka po myśliwsku", narodziła się z potrzeby wykorzystania sezonowych składników i stworzenia obfitego posiłku dla całej rodziny. To gulasz z kurczaka duszony w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli, papryki, grzybów i ziół, często z nutą czerwonego wina.Dzięki powolnemu duszeniu mięso staje się niezwykle delikatne i soczyste, a wszystkie smaki doskonale się ze sobą komponują, tworząc harmonijną całość. Niezależnie od tego, czy szukasz pomysłu na rozgrzewający obiad w chłodny dzień, czy chcesz przenieść się kulinarne do słonecznej Italii, kurczak Cacciatore będzie idealnym wyborem. To danie, które z łatwością można dostosować do własnych upodobań, eksperymentując z różnymi rodzajami warzyw i przypraw, zawsze zachowując jego rustykalny i domowy charakter.
Składniki :
:::::::::::::::::::;
1 kg udek lub podudzi kurczaka (lub innych kawałków )
Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka mąki (opcjonalnie, do obtoczenia kurczaka, pomoże zagęścić sos)
Sos:
:::::::::
1 duża cebula, pokrojona w kostkę lub piórka
2-3 ząbki czosnku, posiekane
1 czerwona papryka, pokrojona w paski (możesz dodać też żółtą lub zieloną)
1 marchewka, pokrojona w półplastry lub kostkę
150-200 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki lub plasterki
1 puszka pomidorów krojonych (ok. 400 g) lub pomidory pelati (całe, które możesz rozdrobnić w puszce)
150 ml czerwonego lub białego wytrawnego wina (czerwone nada głębszy smak, białe będzie lżejsze) na diecie unikamy wina :).Zastępujemy bulionem z kurczaka.
100-150 g czarnych oliwek (bez pestek)
1 łyżeczka suszonego oregano
1-2 gałązki świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego
1 liść laurowy
Szczypta płatków chili (opcjonalnie, dla ostrości)
Świeża natka pietruszki do posypania
Opcjonalnie: 100 ml śmietanki 18% (dla bardziej kremowego sosu, dodaj pod koniec gotowania)
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Osuszyć kawałki kurczaka ręcznikiem papierowym. Jeśli używacie mąki, delikatnie obtoczcie w niej kurczaka, a następnie doprawcie solą i pieprzem z każdej strony.Na dużej patelni (najlepiej z pokrywką, którą później użyjecie do duszenia) rozgrzać oliwę z oliwek na średnim ogniu. Obsmażyć kawałki kurczaka na złoty kolor z każdej strony (około 5-7 minut na partię). Po obsmażeniu zdjąć kurczaka z patelni i odłożyć na bok. Na tej samej patelni, na pozostałym tłuszczu, zeszklić cebulę (około 3-5 minut). Dodać czosnek i smażyć przez kolejną minutę, aż zacznie pachnieć. Następnie dodać paprykę i marchewkę, smażyć przez około 5-7 minut, aż zmiękną. Dodać pieczarki i smażyć , aż odparuje woda i lekko się zrumienią.Wlać wino lub bulion na patelnię i gotować przez 2-3 minuty, mieszając i zdrapując wszystkie przypalone resztki z dna patelni (to doda smaku sosu). Dodać pomidory z puszki, oregano, rozmaryn, liść laurowy i płatki chili (jeśli używacie). Wymieszać.Włożyć wcześniej obsmażonego kurczaka z powrotem na patelnię, zanurzając go w sosie. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć patelnię i dusić przez około 30-40 minut, aż kurczak będzie miękki i będzie łatwo odchodził od kości. W połowie duszenia można przewrócić kawałki kurczaka na drugą stronę. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody lub bulionu.Na 10 minut przed końcem duszenia dodać czarne oliwki. Jeśli chcecie sos bardziej kremowy, możecie w tym momencie dodać śmietankę i dokładnie wymieszać.Sprawdźcie smak sosu i doprawić solą oraz pieprzem, jeśli to konieczne. Przed podaniem posypać obficie świeżą natką pietruszki.Podajemy z makaronem lub jak u mnie z sałatą pokrojona oliwa z oliwek i sokiem z cytryny
Komentarze
Prześlij komentarz