Dietetyczny Pstrąg Po Jemeńsku


 Witajcie kochani.Dziś przepis na niesamowitego pstrąga w przyprawach.Muszę się Wam przyznać ,że to najlepszy przepis jaki do tej pory gotowałam.Kuchnia jemeńska to prawdziwa skarbnica smaków, aromatów i tradycji, często niestety niedoceniana poza Półwyspem Arabskim. Dziś zabierzemy Was w kulinarną podróż, by odkryć jedno z najbardziej charakterystycznych i rozgrzewających dań – Rybę po Jemeńsku. To potrawa, która idealnie łączy świeżość ryb z głębią korzennych przypraw i wyrazistym sosem pomidorowym. Przygotuj się na niezapomniane doznania, które przeniosą Cię prosto do serca Jemenu, gdzie aromat kminu, kolendry i papryki unosi się w powietrzu.Gotowi, by poznać przepis na to aromatyczne danie, które zaskoczy Wasze podniebienie?Zapraszam.



Składniki:
:::::::::::::::::::::::::::
1 pstrąg pokrojony w kawałki 
20 gramów) suszonej papryczki chili guajillo (nie ostrej) lub zwykłej chili...czerwonej

600 gramów steków z pstrąga 
Sól
Czarny pieprz
Olej do gotowania
(200 gramów) posiekanej cebuli
(15 gramów) czosnku
(20 gramów) koncentratu pomidorowego
Jedna łyżeczka kminu rzymskiego

Jedna łyżeczka kolendry mielonej
Jedna łyżeczka papryki
Pół łyżeczki kurkumy
Ostra papryka (opcjonalnie)
Kolendra do dekoracji
Ryż lub chleb do podania

Instrukcje:

Suszone papryczki chili guajillo namoczyć w gorącej wodzie na godzinę, następnie zmiksować na gładką masę z odrobiną wody, w której się moczyły. Świeże chili posiekać i zmiksować z odrobiną wody.

Steki rybne dopraw solą, czarnym pieprzem i odrobiną sosu pieprzowego guajillo.
W małej misce wymieszaj kminek, kolendrę, paprykę i kurkumę.  Doprawić rybę połową mieszanki przypraw.


Rybę smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, następnie zdejmujemy z patelni.
Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę, następnie dodaj czosnek, koncentrat pomidorowy, resztę sosu pieprzowego, sól, czarny pieprz i pozostałą mieszankę przypraw.  W razie potrzeby dodaj ostrą paprykę.

Zalać dwiema szklankami wody i gotować na średnim ogniu przez 5 minut.

Dodaj rybę z powrotem na patelnię i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Udekoruj kolendrą i podawaj z ryżem lub pieczywem.

Komentarze

Popularne posty