Jemeński Kurczak Dietetyczny
Witajcie kochani.Bardzo Was przepraszam za poprzedni post ,ale zaszła pomyłka ha ha w przepisie do Tagine :)...Zdjęcie zrobione jest do Jemeńskiego Kurczaka , ale będzie i przepis na Marokański Tagin wkrótce .Dziś jednak zabiorę Was na Bliski Wschód do Jemenu
Składniki :
::::::::::::::::::::
1 kurczak
1/4 szkl.jogurtu naturalnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka siekanego czosnku
1 łyżka siekanego imbiru
2 łyżki soku z cytryny
1/4 szkl.oliwy z oliwek
1 łyżka siekanego czosnku
1 łyżka pasty z Tamaryndowca
1 łyżka papryki mielonej
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
Po 0.5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu i kurkumy
1/4 łyżeczki cynamonu mielonego
0.5 łyżeczki płatków chili
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;;
Kurczaka umyć ,osuszyć ,pokroić na kawałki.W miseczce wymieszać wszystkie podane produkty na marynatę.Na ogniu stawiamy rondelek z połową zrobionej marynaty ,wlewamy 0.5 szklanki wody i doprawić solą.Gotowac na małym ogniu przez 20 minut od czasu do czasu mieszając .Druga połowę marynaty dajemy do kurczaka.Kawałki kurczaka smarujemy dokładnie marynatą i odstawiamy do lodówki najlepiej na 3 godziny lub najlepiej całą noc.Pielarnik nagrzewany do 180-200 stopni.Kurczaka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy i piec kurczaka przez 1 godzinę .Podajemy z ryżem i sałatą i sosem.Smacznego.
Ps.sos jest pikantny.
Komentarze
Prześlij komentarz