Jemeński Kurczak Dietetyczny


 Witajcie kochani.Bardzo Was przepraszam za poprzedni post ,ale zaszła pomyłka ha ha w przepisie do Tagine :)...Zdjęcie zrobione jest do Jemeńskiego Kurczaka , ale będzie i przepis na Marokański Tagin wkrótce .Dziś jednak zabiorę Was na Bliski Wschód do Jemenu
Kurczak po Jemeńsku jest delikatny ,kruchy .
Jeśli szukasz przepisu na kurczaka po Jemeńsku? To doskonały wybór dla każdego, kto pragnie kulinarnych podróży! Kuchnia Jemeńska, choć może mniej znana niż inne bliskowschodnie, oferuje bogactwo smaków i aromatów, które z pewnością zachwycą Twoje podniebienie.

Składniki :

::::::::::::::::::::

1 kurczak

1/4 szkl.jogurtu naturalnego 

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka siekanego czosnku 

1 łyżka siekanego imbiru

2 łyżki soku z cytryny

1/4 szkl.oliwy z oliwek

1 łyżka siekanego czosnku 

1 łyżka pasty z Tamaryndowca 

1 łyżka papryki mielonej

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka mielonej kolendry

Po 0.5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu i kurkumy

1/4 łyżeczki cynamonu mielonego 

0.5 łyżeczki płatków chili

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;;

Kurczaka umyć ,osuszyć ,pokroić na kawałki.W miseczce wymieszać wszystkie podane produkty na marynatę.Na ogniu stawiamy rondelek z połową  zrobionej  marynaty ,wlewamy  0.5 szklanki wody i doprawić solą.Gotowac na małym ogniu przez 20 minut od czasu do czasu mieszając .Druga połowę marynaty dajemy do kurczaka.Kawałki kurczaka smarujemy dokładnie marynatą i odstawiamy do lodówki najlepiej na 3 godziny lub najlepiej  całą noc.Pielarnik nagrzewany do 180-200 stopni.Kurczaka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy i piec kurczaka przez 1 godzinę .Podajemy z ryżem i sałatą i sosem.Smacznego.

Ps.sos jest pikantny.



Komentarze

Popularne posty